Ιράκ: Νεκρός Από Πυρά Ενόπλων Ανώτερος Αξιωματούχος της Κρατικής Πετρελαϊκής

Ιράκ: Νεκρός Από Πυρά Ενόπλων Ανώτερος Αξιωματούχος της Κρατικής Πετρελαϊκής
energia.gr
Δευ, 14 Δεκεμβρίου 2015 - 15:25
Ένοπλοι σκότωσαν ανώτερο υπάλληλο της κρατικής ιρακινής εταιρείας πετρελαίου North Oil Company (NOC) σήμερα Δευτέρα. Πρόκειται για τον τρίτο αξιωματούχο της εταιρείας που πέφτει νεκρός εδώ και τέσσερεις μήνες, σύμφωνα με την αστυνομία αλλά και πηγές της NOC

Ένοπλοι σκότωσαν ανώτερο υπάλληλο της κρατικής ιρακινής εταιρείας πετρελαίου North Oil Company ( NOC) σήμερα Δευτέρα. Πρόκειται για τον τρίτο αξιωματούχο της εταιρείας που πέφτει νεκρός εδώ και τέσσερεις μήνες, σύμφωνα με την αστυνομία αλλά και πηγές της NOC.

Ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της εταιρείας, Hassan Salim, και τρεις άλλοι υπάλληλοι που πήγαιναν με μικρό πούλμαν τους στα γραφεία τους στην πόλη του Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ, δέχθηκαν καταιγισμό σφαιρών από τους δράστες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που πέρασε δίπλα τους με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Salim και άλλος ένας υπάλληλος έπεσαν ακαριαία νεκροί ενώ άλλοι δύο επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά, αναφέρουν πηγές της αστυνομίας.

Ως τώρα κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τους φόνους και οι έρευνες της αστυνομίας δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην ταυτοποίηση των δραστών, σύμφωνα με αξιωματούχο των αστυνομικών αρχών που συμμετέχει στην ομάδα που διεξάγει τις έρευνες.

Η πολυεθνική πόλη του Κιρκούκ τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων του Βορείου Ιράκ από τον Ιούνιο του 2014, κατά την προέλαση των δυνάμεων του ISIS στην περιοχή και την συνεπακόλουθη κατάρρευση των εκεί δυνάμεων ασφαλείας της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης.

Ο αριθμός των εκρήξεων βομβών στο Κιρκούκ έχει μειωθεί από τότε που ο έλεγχος της πόλης πέρασε στα χέρια των Κούρδων, ωστόσο έχει σημειωθεί ένα κύμα δολοφονιών, πολλές από τις οποίες έχουν στόχους Άραβες.

Το Κιρκούκ διεκδικούν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκομάνοι, ενώ αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο ανάφλεξης ανάμεσα στις εθνότητες αυτές.

Ο επικεφαλής δραστηριοτήτων της NOC, Saad al- Karbalaie, δολοφονήθηκε στα τέλη Ιουνίου, ενώ ένα μην αργότερα έπεσε νεκρός από σφαίρες και ο διάδοχός του, Saad Ali Hussain.

Δύο αξιωματούχοι της NOC που θέλησαν να μείνουν ανώνυμοι δήλωσαν στο Ρώυτερς ότι ο δολοφονηθείς σήμερα αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής της εταιρείας διενεργούσε σειρά ερευνών για πληθώρα κρουσμάτων ενδοεταιρικής διαφθοράς.

«Όταν ένας αξιωματούχος που διενεργεί έρευνα για διαφθορά πέφτει νεκρός, τότε αυτό αποτελεί ένα αιματηρό μήνυμα από κάποιους που θα μπορούσαν να εκτεθούν να σταματήσουν να τους κυνηγούν», δήλωσε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους.

«Ως τώρα έχουμε χάσει τρεις αξιωματούχους και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Η North Oil Company γίνεται όλο και πιο πολύ αυλή για τη μαφία παρά κρατική επιχείρηση», τόνισε.