ΟΠΕΚ: Μηδενικός ο Αντίκτυπος στην Αγορά από τις Εξαγωγές Πετρελαίου των ΗΠΑ

ΟΠΕΚ: Μηδενικός ο Αντίκτυπος στην Αγορά από τις Εξαγωγές Πετρελαίου των ΗΠΑ
energia.gr
Τετ, 16 Δεκεμβρίου 2015 - 08:46
Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα επηρεαστούν από τις εξαγωγές αμερικανικού αργού, όπως εκτιμούν στον ΟΠΕΚ. «Ο καθαρός αντίκτυπος της εξαγωγής του αμερικανικού πετρελαίου στην αγορά είναι μηδέν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Abdalla El-Badri
Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα επηρεαστούν από τις εξαγωγές αμερικανικού αργού, όπως εκτιμούν στον ΟΠΕΚ. 

«Ο καθαρός αντίκτυπος της εξαγωγής του αμερικανικού πετρελαίου στην αγορά είναι μηδέν», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Abdalla El-Badri, σε δηλώσεις που χθες από το Νέο Δελχί όπου βρέθηκε. 

«Αυτό δε θα επηρεάσει την τιμή, γιατί οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι χώρα εισαγωγέας», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το αμερικανικό Κογκρέσο πλησιάζει στο κλείσιμο μιας συμφωνίας που θεωρείται η μεγαλύτερη μεταστροφή στην πολιτική της χώρας για το πετρέλαιο εδώ και τουλάχιστον μια γενιά, καθώς θα αρθεί το καθεστώς απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου στο εξωτερικό (στις χώρες εκτός NAFTA). 
Η πίεση για την άρση της απαγόρευσης στις εξαγωγές όλο και αυξάνεται, καθώς οι νέες τεχνολογίες εξόρυξης έχουν κάνει διαθέσιμα νέα αποθέματα σχιστόλιθου σε διάφορους σχηματισμούς. 

Η παραγωγή και τα αποθεματικά έχουν αγγίξει ποσότητες ρεκόρ και επηρεάζουν τις τιμές.«Εξάγουν κάποια ποσότητα, αλλά χρειάζεται να εισάγουν την ίδια ποσότητα από κάπου αλλού», υποστήριξε ο El-Badri. Όπως συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ μπορούν να εξάγουν ελαφρύ πετρέλαιο που παράγεται από σχηματισμούς σχιστόλιθου, αλλά  ταυτόχρονα θα εισάγουν βαρύτερους τύπους αργού.