Ιράν: Χρειάζονται Επενδύσεις 150 Δις Δολαρίων στον Πετρελαϊκό Κλάδο την Επόμενη Πενταετία

Το Ιράν χρειάζεται επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων για την πετρελαϊκή του βιομηχανία μέσα στα επόμενα πέντε έτη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας
energia.gr
Τετ, 23 Δεκεμβρίου 2015 - 10:21

Το Ιράν χρειάζεται επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων για την πετρελαϊκή του βιομηχανία μέσα στα επόμενα πέντε έτη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας Saied Qavampur.

«Ο ιδιωτικός τομέας και οι ξένοι επενδυτές εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν με 100 δισ. δολάρια τα projects στο έκτο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, για την περίοδο 2016-2022», είπε, προσθέτοντας ότι «τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτηθούν από τοπικές πηγές, που κυρίως θα κατευθυνθούν σε σχέδια στο upstream στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου»..

Στόχος είναι, επίσης, η αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου στα 200 δισ. κυβικά μέτρα τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.

Επίσης, το Ιράν θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του κλάδου των πετροχημικών και το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο θα επενδύσει για' αυτό το σκοπό 6 δισ. δολάρια. 

Ο κλάδος χρειάζεται επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων ετησίως, ποσό το οποίο για να καλυφθεί θα χρειασθεί και τη συμμετοχή ξένων επενδυτών.