Ιράν: Η Έλλειψη Συνεργασίας με τον ΟΠΕΚ Μπορεί να Οδηγήσει σε Περαιτέρω Πτώση των Τιμών

Ιράν: Η Έλλειψη Συνεργασίας με τον ΟΠΕΚ Μπορεί να Οδηγήσει σε Περαιτέρω Πτώση των Τιμών
energia.gr
Δευ, 28 Δεκεμβρίου 2015 - 10:56
Η περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, λόγω «της έλλειψης συνεργασίας με τα μέλη του ΟΠΕΚ», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της κρατικής ιρανικής εταιρείας πετρελαίου, National Iranian Oil Company (NIOC)
Η περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, λόγω «της έλλειψης συνεργασίας με τα μέλη του ΟΠΕΚ», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της κρατικής ιρανικής εταιρείας πετρελαίου, National Iranian Oil Company (NIOC) Rokneddin Javadi.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Shana, είπε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη κλείσει συμφωνίες πώλησης πετρελαίου και τα συμβόλαια θα υπογραφούν μετά την άρση των κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της NIOC κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ (σ.σ. επί της ουσίας τη Σαουδική Αραβία) να διατηρήσουν το ύψος της παραγωγής τους εντός των υφιστάμενων ορίων, επειδή το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή του μετά την άρση των κυρώσεων. 

Μέσα σε έξι μήνες η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 500.000 έως 2 εκατ, βαρέλια την ημέρα.

Ερωτηθείς αν η αγορά μπορεί να απορροφήσει την επιπλέον προσφορά, είπε πως αυτό είναι δυνατό εφόσον ο ΟΠΕΚ παραμείνει δεσμευμένος στους στόχους για το ύψος της παραγωγής.

Τέλος, σημείωσε ότι η πτώση των διεθνών τιμών δεν επηρεάζει τα σχέδια του Ιράν, λόγω του χαμηλού εγχώριου κόστους παραγωγής.