Η Αλβανία θα Επαναδιαπραγματευθεί τα Συμβόλαια Παραγωγής με τις Πετρελαϊκές Εταιρείες

Η Αλβανία θα Επαναδιαπραγματευθεί τα Συμβόλαια Παραγωγής με τις Πετρελαϊκές Εταιρείες
energia.gr
Παρ, 22 Ιανουαρίου 2016 - 12:29
Η Αλβανία θα επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια διανομής παραγωγής πετρελαίου με την Bankers Petroleum και άλλες πετρελαϊκές και θα επιβάλει όριο στα έξοδα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιστάθμισμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό ανακοίνωσε ο Αλβανός Υπουργός Ενέργειας Νταμιάν Γκικνούρι

Η Αλβανία θα επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια διανομής παραγωγής πετρελαίου με την Bankers Petroleum και άλλες πετρελαϊκές και θα επιβάλει όριο στα έξοδα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιστάθμισμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό ανακοίνωσε ο Αλβανός Υπουργός Ενέργειας Νταμιάν Γκικνούρι.

Το αλβανικό κράτος κατηγορεί τις εταιρείες ότι δηλώνουν ελλιπώς τα κέρδη που πραγματοποιούν εντός της χώρας με στόχο να αποφύγουν τον φόρο επί των κερδών, ο οποίος ανέρχεται στο 50%. Η διένεξη προέρχεται από τον όρο που υπάρχει στα σημερινά συμβόλαια και ο οποίος επιτρέπει στις εταιρείες να αντισταθμίζουν τους φόρους με τα λειτουργικά κόστη.

Ο Γκικνούρι δήλωσε ότι η Αλβανία δεν έχει εισπράξει καθόλου φόρους επί των κερδών από τις εταιρείες, παρά μόνο δικαιώματα ( royalties).

Η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum συμφώνησε να καταβάλει 57 εκατ. δολ. καλύπτοντας οφειλές που σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση αφορούν το 2011, ώστε να μπορέσει να πάρει πίσω τον έλεγχο των καταθέσεών της στην Αλβανία όσο θα αναζητά την τελική λύση της διαφοράς μέσω τρίτου μεσολαβητή ή δικαστηρίου.

«Θα επαναδιαπραγματευτούμε τα υφιστάμενα συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου συμβολαίου στην Αλβανία, αυτού της Bankers Petroleum», δήλωσε ο Αλβανός Υπουργός σε συνάντηση με την Πρωτοβουλία Διαφάνειας Εξορυκτικών Βιομηχανιών, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αλλάξουν οι όροι όταν τακτοποιηθούν κάποιες από τις σημερινές διαφορές που αφορούν τον φόρο κέρδους.

Αναφερόμενος στις πληρωμές της Bankers Petroleum, ο Γκικνούρι δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές έχουν εργαστεί σκληρά για να εξακριβώσουν λεπτομερώς τα πραγματικά έξοδα της βιομηχανίας πετρελαίου και να βοηθήσουν να μπει μία οροφή στην αναπλήρωση κόστους των εταιρειών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bankers Petroleum David French δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η εταιρεία είναι σε έναν ανοικτό και εν εξελίξει διάλογο με την αλβανική κυβέρνηση σε μια σειρά θεμάτων, και κυρίως σε σχέση με την επίλυση της πρόσφατης διαφωνίας όσον αφορά τους φόρους.

«Ως παράγοντας με σημαντική συμβολή στην αλβανική οικονομία, η εταιρεία θα συμμετέχει πάντα σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ανάπτυξης και επενδύσεων στην Αλβανία», τόνισε ο French μιλώντας στο Reuters.

Η Bankers Petroleum εξορύσσει αργό από το πεδίο Patos Marinza, το μεγαλύτερο στην Αλβανία, καθώς και από το πεδίο Kucova.

Στα συμβόλαια που διαπραγματεύεται με τη Shell anκαι την ισραηλινή Delek, η Αλβανία για πρώτη φορά θέσπισε οροφή στα κόστη, ανέφερε ο Αλβανός Υπουργός Ενέργειας.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του πετρελαίου, πριν η εταιρεία αναπληρώσει τα κόστη, θα κατανέμεται στα κέρδη. Το πετρέλαιο που θα κατανέμεται ανάμεσα στο κράτος και την ιδιωτική εταιρεία θα αποφέρει από το πρώτο βαρέλι περισσότερα κέρδη για το κράτος από ό, τι σήμερα», κατέληξε.