Εντός του Φεβρουαρίου Ξεκινούν οι Πρώτες Αποστολές Ιρανικού Αργού στην Ευρώπη

Εντός του Φεβρουαρίου Ξεκινούν οι Πρώτες Αποστολές Ιρανικού Αργού στην Ευρώπη
energia.gr
Δευ, 25 Ιανουαρίου 2016 - 08:08
Περίπου ένα εκατ. βαρέλια ελαφρού αργού ετοιμάζεται να στείλει στην Ευρώπη η κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν, National Iranian Oil Company, η οποία προετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις τακτικές αποστολές αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου

Περίπου ένα εκατ. βαρέλια ελαφρού αργού ετοιμάζεται να στείλει στην Ευρώπη η κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν, National Iranian Oil Company, η οποία προετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις τακτικές αποστολές αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το MarketWatch, Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε πως η εταιρία ετοιμάζει την πρώτη αποστολή μέσω λιμανιού της Μεσογείου και πως αυτό θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή στην ΕΕ μετά την άρση του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του τερματισμού των δυτικών κυρώσεων.

Οι προετοιμασίες έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ανταγωνιστές του Ιράν όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία προσφέρουν αργό με έκπτωση στην Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός «πολέμου τιμώ»  ενόψει της επιστροφής του Ιράν στην αγορά. Και οι δύο χώρες κέρδισαν μεγάλα μέρη του μεριδίου αγοράς του Ιράν μετά την κλιμάκωση των κυρώσεων από τη Δύση το 2012.

Μετά την άρση των κυρώσεων, η χώρα έχει δεσμευτεί για 500.000 βαρέλια νέων εξαγωγών αργού την ημέρα μέσα στους επόμενους μήνες και ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στο έτος.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πετρελαίου θα πάει στην Ευρώπη», επισήμανε Ιρανός αξιωματούχος, αντανακλώντας την επιθυμία της χώρας να πάρει πίσω τους πελάτες που έχασε. Το υπόλοιπο θα πάει κυρίως στην Ασία, πρόσθεσε.

Αν και οι πηγές δεν ξεκαθάρισαν ποιοι έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν το πετρέλαιο, ένας αξιωματούχος ανέφερε διυλιστήρια σε Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, τονίζοντας επιπλέον πως αυτές οι χώρες ήταν αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου και πριν την επιβολή των κυρώσεων.