Η καταναλωτική ζήτηση και η κεφαλαιακή επένδυση στη Ρωσία μειώθηκαν το 2015 οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση, όπως κατέδειξαν σήμερα επίσημα στοιχεία

Η καταναλωτική ζήτηση και η κεφαλαιακή επένδυση στη Ρωσία μειώθηκαν το 2015 οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση, όπως κατέδειξαν σήμερα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με το MarketWatch, καθώς δύο από τους βασικούς παράγοντες της οικονομίας έπεσαν, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3,7% εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου και κυρώσεων από την πλευρά της Δύσης. Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η ρωσική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσαν προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι πωλήσεις λιανικής, οι οποίες αντανακλούν την ισχύ της καταναλωτικής ζήτησης, έπεσαν κατά 10% πέρυσι, ενώ η κεφαλαιακή επένδυση συρρικνώθηκε κατά 8,4%.

Τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα της χώρας μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εμφανίζοντας πτώση 4% το 2015 λόγω του πληθωρισμού που βρέθηκαν πάνω από 15% για αρκετούς μήνες κατά το περασμένο έτος.

Το 2016, η οικονομία της Ρωσίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο πιθανότατα θα συρρικνωθεί κι άλλο, επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως έχουν πέσει πολύ κάτω των 50 δολαρίων/βαρέλι, ένα επίπεδο που χρησιμοποιήθηκε ως συντελεστής για την τρέχουσα εκδοχή του φετινού προϋπολογισμού.