Οι εισαγωγές αργού στην Κίνα εμφάνισαν αύξηση 9,3% σε 33,2 εκατ. μετρικούς τόνους τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ συνολικά το 2015 αυξήθηκαν κατά 8,8% σε 335,5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της χώρας
Οι εισαγωγές αργού στην Κίνα εμφάνισαν αύξηση 9,3% σε 33,2 εκατ. μετρικούς τόνους τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ συνολικά το 2015 αυξήθηκαν κατά 8,8% σε 335,5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της χώρας.

Η «ανυπομονησία» της κινεζικής κυβέρνησης να συμπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου βοήθησαν στην τόνωση των εισαγωγών, ενώ τα τοπικά διυλιστήρια εκμεταλλεύονται τις αδύναμες τιμές για να ενισχύσουν τα αποθέματα, λένε οι αναλυτές. 

«Τα αποθέματα προϊόντων βρίσκονται σε εποχικά χαμηλά επίπεδα και χρειάζεται να αυξηθούν ξανά. Αυτό θα πρέπει να κρατήσει ψηλά τις εισαγωγές αργού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», εκτιμούν οι αναλυτές της Jefferies.

Ωστόσο, κάποιοι παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν πως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αδύναμη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 6,9%, χαμηλότερο επίπεδο των 25 τελευταίων ετών.