Έντονες Διακυμάνσεις στην Αγορά Πετρελαίου Εν Μέσω Φημών για Συντονισμένη Μείωση της Παραγωγής

Έντονες Διακυμάνσεις στην Αγορά Πετρελαίου Εν Μέσω Φημών για Συντονισμένη Μείωση της Παραγωγής
energia.gr
Τετ, 27 Ιανουαρίου 2016 - 08:36
Σε πτωτική τροχιά επανήλθαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από τα υψηλά κέρδη που σημείωσαν χθες, εν μέσω φημών ότι ενδεχομένως οι μεγάλοι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε συντονισμένη μείωση της παραγωγής τους

Σε πτωτική τροχιά επανήλθαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από τα υψηλά κέρδη που σημείωσαν χθες, εν μέσω φημών ότι ενδεχομένως οι μεγάλοι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε συντονισμένη μείωση της παραγωγής τους.

Τις φήμες αυτές πυροδότησαν οι δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Πετρελαίου, σύμφωνα με τον οποίο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δείχνουν σημάδια «ευελιξίας» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας προκειμένου να μειωθεί η υπερπροσφορά που έχει «βυθίσει» το αργό σε χαμηλά 12ετίας.

Το Μπρεντ υποχωρεί κατά 18 σεντς στα 31,62 δολάρια/βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει μέχρι τα 31,05 δολάρια. Χθες, ενισχύθηκε κατά 1,30 στα 31,80 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 46 σεντς στα 30,99 δολάρια/βαρέλι, ανακάμπτοντας ελαφρά από το χαμηλό ημέρας των 30,30 δολαρίων. Χθες. έκλεισε υψηλότερα κατά 1,11 στα 31,45 δολάρια.

Πάντως, οι αναλυτές δεν θεωρούν ότι υπάρχει βάση στις φήμες για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής σε συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Επιπλέον, αντικειμενικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, δυσχεραίνουν αυτά τα σχέδια, δηλαδή τη στήριξη των τιμών μέσω της μείωσης της παραγωγής. Ακόμα, δηλαδή, και αν πολλές χώρες-παραγωγοί θέλουν υψηλότερες τιμές, είναι δύσκολο προς το παρόν τουλάχιστον να το επιτύχουν.