Επεκτείνονται τα Κέρδη για τις Τιμές του Πετρελαίου Εν Μέσω Σεναρίων για Μείωση της Παραγωγής

Επεκτείνονται τα Κέρδη για τις Τιμές του Πετρελαίου Εν Μέσω Σεναρίων για Μείωση της Παραγωγής
energia.gr
Παρ, 29 Ιανουαρίου 2016 - 07:56
Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, μολονότι η αγορά αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις αντικρουόμενες πληροφορίες και εικασίες περί ενδεχόμενης συντονισμένης μείωσης της παραγωγής

Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, μολονότι η αγορά αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις αντικρουόμενες πληροφορίες και εικασίες περί ενδεχόμενης συντονισμένης μείωσης της παραγωγής.

Το Μπρεντ ενισχύεται σήμερα κατά 35 σεντς στα 34,24 δολάρια/βαρέλι, ενώ χθες έκλεισε υψηλότερα κατά 2,4% στα 33,89 δολάρια. Αυτή την εβδομάδα καταγράφει κέρδη της τάξεως του 6,5% περίπου.

Από το χαμηλό των 25,10 δολαρίων που σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου έως το υψηλό των 35,84 δολαρίων που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα κέρδη υπερέβησαν το 25%. 

Το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύεται σήμερα κατά 36 σεντς στα 33,58 δολάρια/βαρέλι, ενώ χθες τερμάτισε υψηλότερα κατά 2,9% στα 33,22 δολάρια. Αυτή την εβδομάδα καταγράφει κέρδη 4,6%.

Χθες, η τιμή του Μπρεντ εκτινάχθηκε υψηλότερα έως 8,2% μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ότι η Σαουδική Αραβία πρότεινε μείωση της παραγωγής έως 5% σε αυτό που θα ήταν η πρώτη συμφωνία σε διεθνή κλίμακα εδώ και μία δεκαετία για τη στήριξη των τιμών.

Ωστόσο, πηγές από χώρες του Αραβικού Κόλπου διέψευσαν αυτά τα σενάρια, λέγοντας ότι πρόκειται για πρόταση που είχε συζητηθεί αρκετά παλαιότερα.

Η μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, καθώς οι traders προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα δεδομένα στην αγορά. 

Προς το παρόν τουλάχιστον, οι τιμές φαίνεται ότι έχουν βρει στήριξη στα επίπεδα των 30 δολαρίων/βαρέλι, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν δεν δούμε εκ νέου χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η υπερπροσφορά δεν έχει περιοριστεί, την ίδια ώρα μάλιστα που η αύξηση των ιρανικών εξαγωγών αργού εκτιμάται ότι θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές τους επόμενους μήνες.