Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην αγορά πετρελαίου, μετά τη δημοσιοποίηση των αρνητικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία, την ίδια ώρα που περιορίζονται οι -όποιες- ελπίδες για συντονισμένη μείωση της παραγωγής από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην αγορά πετρελαίου, μετά τη δημοσιοποίηση των αρνητικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία, την ίδια ώρα που περιορίζονται οι -όποιες- ελπίδες για συντονισμένη μείωση της παραγωγής από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιανουάριο, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη PMI, υποχώρησε με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2012, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης αργού από την μεγαλύτερη παγκοσμίως καταναλώτρια χώρα προϊόντων ενέργειας.

Η τιμή του Μπρεντ υποχωρεί κατά 79 σεντς στα 35,20 δολάρια/βαρέλι και του αμερικανικού αργού (WTI) κατά 70 σεντς στα 32,93 δολάρια.

Οι προσδοκίες για ενδεχόμενη συντονισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, που πυροδότησαν οι -αντικρουόμενες- δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, δεν φαίνεται να θεωρούνται πειστικές από τους περισσότερους αναλυτές.

«Δεν αναμένουμε μία τέτοια μείωση εκτός και αν η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενήσει απότομα από τα τρέχοντα επίπεδα», επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Επιπλέον, το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Εν μέρει λόγω της επιστροφής του ιρανικού αργού στις αγορές μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ έχει εκτιναχθεί στο επίπεδο των 32,60 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ενισχύοντας έτσι την υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.