Μάρδας: Ένταση των Προσφυγικών Ροών Μπορεί να Προκαλέσουν οι Χαμηλές Τιμές Πετρελαίου

Μάρδας: Ένταση των Προσφυγικών Ροών Μπορεί να Προκαλέσουν οι Χαμηλές Τιμές Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 2 Φεβρουαρίου 2016 - 15:42
Στις επιπτώσεις από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου ειδικότερα σε σχέση με την προσφυγική κρίση, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο Athens Energy Forum ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας. Αρχικά, ο κ. Μάρδας έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία των τιμών του αργού, καθώς και των βιομηχανικών προϊόντων, από τη δεκαετία του ’70 και μετά

Στις επιπτώσεις από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου ειδικότερα σε σχέση με την προσφυγική κρίση, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο Athens Energy Forum ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας. Αρχικά, ο κ. Μάρδας έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία των τιμών του αργού, καθώς και των βιομηχανικών προϊόντων, από τη δεκαετία του ’70 και μετά.

Όπως τόνισε, ενώ σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές, το πετρέλαιο δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, αντίθετα τα βιομηχανικά προϊόντα έχουν ανατιμηθεί κατά 400 έως 500%. Αυτό σημαίνει ότι εξανεμίζονται τα συναλλαγματικά αποθέματα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και την Συρία, ενώ επισήμανε και τα προβλήματα που παρατηρούνται στη Βενεζουέλα, εκτιμώντας ότι η οικονομία της χώρας είναι ουσιαστικά υπό κατάρρευση. Όπως είπε, αν συνεχίσουν οι τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, θα μειωθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα και των χωρών του Αραβικού Κόλπου, ενώ λόγω της επιστροφής του Ιράν στις αγορές, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμα προοπτικές ανόδου των τιμών. Όπως είπε, υπάρχει, μεταξύ άλλων, ο κίνδυνος κάποιες αραβικές χώρες να αποσύρουν κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε ξένα χρηματιστήρια, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και πιθανό «σκάσιμο» οικονομικής «φούσκας».

Καταλήγοντας, ο κ. Μάρδας επισήμανε ότι το φαινόμενο της Συρίας θα είναι «νησίδα» σε σχέση με όλη την αναταραχή που θα προκαλέσει πιθανή συνέχιση της κατάστασης με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, δημιουργώντας, σε διεθνή κλίμακα, ένα προσφυγικό κύμα (όπως π.χ. από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής προς τη Βόρεια Αμερική), το οποίο, όπως τόνισε, θα είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε.