Μόλις τον Ιούνιο του 2014 το αργό πετρέλαιο brent κυμαινόταν στα 114 δολάρια/βαρέλι. Σήμερα, με την υπερπροσφορά στα ύψη, οι τιμές κατέρρευσαν περισσότερο από 73%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2009 και κινούνται πλέον στην περιοχή των 30 δολαρίων/βαρέλι
Μόλις τον Ιούνιο του 2014 το αργό πετρέλαιο brent κυμαινόταν στα 114 δολάρια/βαρέλι. Σήμερα, με την υπερπροσφορά στα ύψη, οι τιμές κατέρρευσαν περισσότερο από 73%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2009 και κινούνται πλέον στην περιοχή των 30 δολαρίων/βαρέλι. Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί  σε μια ανακατανομή των κεφαλαίων  από τους παραγωγούς στους καταναλωτές «μαύρου χρυσού» περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος του πλανήτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America/ML, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην Ιστορία ύψους 3 τρισ. δολαρίων τον χρόνο από τους πετρελαιοπαραγωγούς στους καταναλωτές πετρελαίου.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πάντως έντονες πιέσεις και, δεδομένου ότι δεν διακρίνεται κάποια αλλαγή στο πλεόνασμα προσφοράς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατανοούν όλο και περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις του τόσο φθηνού πετρελαίου. Οι τιμές του αργού σημειώνουν βουτιά σχεδόν 5% στη Νέα Υόρκη διολισθαίνοντας στα 30,10 δολάρια το βαρέλι καθώς οι ελπίδες για μείωση της παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς εξασθενούν και ενώ οι ανησυχίες γύρω από την υπερπροσφορά στην αγορά του «μαύρου χρυσού» αναζωπυρώνονται. Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των άλλων βασικών παραγωγών του ΟPEC, με τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας να εντείνουν την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Η διάψευση των προσδοκιών θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω τις τιμές, αν και δεδομένου ότι η πολιτική παρέμβαση παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου, οι επενδυτές δεν αναμένεται να ακολουθήσουν πολιτική επιθετικών πωλήσεων σε τιμή κάτω των 30 δολαρίων/βαρέλι καθώς είναι πολύ πιθανή μια αναζωπύρωση των συζητήσεων για μείωση της παραγωγής, εκτίμησε η Saxo Bank.

Μεταξύ 20 και 40 δολαρίων

Η Σαουδική Αραβία, εξάλλου, που κυριαρχεί στον ΟPEC, δεν πρόκειται να μειώσει τις τιμές καθώς πρωταρχικός στόχος της είναι να πλήξει την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ. Αν μειώσει τώρα την παραγωγή, θα δώσει χώρο και «ανάσα» στις ΗΠΑ. Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν μεταξύ 20 και 40 δολαρίων, ενώ η εποχή του φθηνού πετρελαίου έχει ακόμη πολύ δρόμο καθώς ο ΟPEC θα συνεχίσει τις πιέσεις στη βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου μέχρι να αφήσει την τιμή να ανεβεί ξανά, εκτίμησε η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον Ole Hansen, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank, στην αγορά του πετρελαίου οι ημερήσιες διακυμάνσεις της τιμής στο αργό πετρέλαιο WTI κυμαίνονται κοντά στο 7% και με δεδομένο το επίπεδο της μεταβλητότητας είναι λογικό οι επαγγελματίες και οι ιδιώτες επενδυτές να χρησιμοποιούν τα options προκειμένου να εκφράσουν βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις στο πετρέλαιο.

Εκτιμώντας ότι δεν επίκειται σύντομα μια συμφωνία μεταξύ του ΟPEC και των παραγωγών εκτός ΟPEC, η πιθανή βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση του πετρελαίου παραμένει εντός του εύρους των 30-35 δολαρίων ανά βαρέλι. Παράλληλα πολλοί άλλοι μεταβλητοί παράγοντες καθιστούν τις προβλέψεις για το πετρέλαιο ιδιαίτερα δύσκολες αυτή τη στιγμή. Εκτός από τις εικασίες για περικοπή της παραγωγής, άλλοι σημαντικοί παράγοντες δεν πρέπει να αγνοηθούν. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η πρόβλεψη για τη ζήτηση από την Κίνα, η αντίσταση της παραγωγής από τις ΗΠΑ, η ικανότητα του Ιράν να αυξήσει την παραγωγή σύμφωνα με τις δηλώσεις, καθώς και οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στη Λιβύη, όπου η παραγωγή εξακολουθεί να κυμαίνεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τη μέγιστη δυναμικότητα.

Συσχέτιση με τις μετοχές

Σε επίπεδο αγορών η συνεχιζόμενη υποχώρηση στο πετρέλαιο πυροδότησε μια έντονη θετική συσχέτιση μεταξύ του πετρελαίου και των μετοχών. Η αβεβαιότητα αυτή ευνόησε μια ανάκαμψη στον χρυσό τον Ιανουάριο. Η αναστάτωση των αγορών οδήγησε επίσης σε πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αλλά και των προσδοκιών περί αύξησης των επιτοκίων μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και περισσότερα από εννέα χρόνια.

 Η επιβράδυνση επίσης της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και καθιστά την ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών σχεδόν αδύνατη. Επιπλέον, πολλές αναδυόμενες αγορές βασίστηκαν σημαντικά στο φθηνό χρήμα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και τη συνακόλουθη πιστωτική άνθηση. Από το 2014 όμως αντιμετώπισαν καθαρές εκροές κεφαλαίου, γεγονός που σημαίνει ότι η αναπόφευκτη απομόχλευση (μείωση δανειακής επιβάρυνσης) βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί η ολοκλήρωσή της.

(tovima.gr, 02/02/2016)