Σε περαιτέρω περικοπή των κεφαλαιουχικών της δαπανών (capex) προχωρά η Statoil, ενώ η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου περιορίζει σημαντικά την κερδοφορία της

Σε περαιτέρω περικοπή των κεφαλαιουχικών της δαπανών (capex) προχωρά η Statoil, ενώ η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου  περιορίζει σημαντικά την κερδοφορία της.

Η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει φέτος το capex στα 13 δισ. δολάρια, έναντι 14,7 πέρυσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων δ΄τριμήνου 2015. Πάντως, δεσμεύτηκε να διατηρήσει αμετάβλητο το μέρισμα στα 22 σεντς για το συγκεκριμένο τρίμηνο.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,6 δισ. νορβηγικές κορόνες (187 εκατ. δολάρια), από 4,3 δισ. κορόνες την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οι αναλυτές προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. κορόνες. 

«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευση μας να διατηρήσουμε μία ανταγωνιστική διανομή κεφαλαίου, σε εναρμόνιση με την μερισματική πολιτική μας», είπε ο CEO της εταιρείας, Eldar Saetre. «Η πρόταση είναι να διατηρήσουμε (αμετάβλητο) το μέρισμα, ενώ θα προσφέρουμε στους μετόχους τη δυνατότητα επανεπένδυσης του μερίσματος σε νέες μετοχές», προσέθεσε. 

Στο δ΄τρίμηνο του 2015, η συνολική παραγωγή της Statoil υποχώρησε σε 2,046 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, από 2,103 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα 2,02 εκατ. βαρέλια.