Τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων για να αναλάβει τις έρευνες πετρελαίου και αερίου στην επίμαχη περιοχή «Αρτα - Πρέβεζα» επέλεξε τελικά ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε μία απόφαση που αναμένεται να αμφισβητηθεί έντονα από τον άλλο διεκδικητή, την Energean Oil & Gas

Τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων για να αναλάβει τις έρευνες πετρελαίου και αερίου στην επίμαχη περιοχή «Αρτα - Πρέβεζα» επέλεξε τελικά ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε μία απόφαση που αναμένεται να αμφισβητηθεί έντονα από τον άλλο διεκδικητή, την Energean Oil & Gas. Για τις δύο άλλες παραχωρήσεις, οι αποφάσεις ήταν οι αναμενόμενες, με την Energean να επιλέγεται ως ανάδοχος για την «Αιτωλοκαρνανία» και τα ΕΛΠΕ για τη «Β.Δ. Πελοπόννησο», αφού η κάθε εταιρεία ήταν και η μόνη που είχε καταθέσει προσφορά για την αντίστοιχη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα καλέσει τις εταιρείες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι συμβάσεις.

Κορυφαίο στέλεχος της Energean είχε δηλώσει προ ημερών ότι σε περίπτωση που τα ΕΛΠΕ αναλάβουν τις έρευνες στην «Αρτα- Πρέβεζα», τότε η εταιρεία θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει δικαστικώς κατά της απόφασης.

Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, το υπουργείο είχε επιχειρήσει να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο εταιρειών για το επίμαχο μπλοκ, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ τους. Ομως οι επαφές που έγιναν στο τελευταίο διάστημα δεν καρποφόρησαν.

Οι προσφορές στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές είχαν κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2015. Εν τω μεταξύ σύντομα αναμένεται η αποσφράγιση των τριών προσφορών που κατατέθηκαν το καλοκαίρι στον «μεγάλο» διαγωνισμό για την παραχώρηση των 20 μπλοκ στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο προσφορές για ισάριθμα θαλάσσια «οικόπεδα» έχουν καταθέσει τα ΕΛΠΕ και μία σύμπραξη των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison και τη γαλλική Τotal.

H κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη χώρα που επικρατούσε πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν οι δύο βασικές αιτίες του πολύ περιορισμένου ενδιαφέροντος στον πολυδιαφημισμένο διαγωνισμό.

Οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν περικόψει δραστικά τα ερευνητικά τους προγράμματα, εξ αιτίας της πετρελαϊκής κρίσης. Μάλιστα, οι ακριβές έρευνες και οι υψηλού κόστους εξορύξεις, όπως αυτές που απαιτούνται για τον εντοπισμό θαλασσίων κοιτασμάτων σε μεγάλα βάθη -περίπτωση του Ιονίου και ιδιαίτερα της Κρήτης- είναι αυτές που ανεστάλησαν πρώτες.

Από την άλλη πλευρά, η κρίση έχει περιορίσει το κόστος των ερευνών. Ας σημειωθεί ότι τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Energean πραγματοποιούν την περίοδο αυτή σεισμικές και άλλες προκαταρκτικές έρευνες σε πεδία που τους έχουν παραχωρηθεί από προηγούμενους διαγωνισμούς.

«H ανακάλυψη και η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι στρατηγικός στόχος για τα ΕΛΠΕ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης.