Wood Mackenzie: Μόλις το 0,1% της Παγκόσμιας Παραγωγής Πετρελαίου Έχει Σταματήσει Λόγω των Χαμηλών Τιμών

Wood Mackenzie: Μόλις το 0,1% της Παγκόσμιας Παραγωγής Πετρελαίου Έχει Σταματήσει Λόγω των Χαμηλών Τιμών
energia.gr
Παρ, 5 Φεβρουαρίου 2016 - 17:39
Έπειτα από έναν χρόνο χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, μόλις το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής σταμάτησε διότι δεν είναι κερδοφόρα, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie που υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα του κλάδου

Έπειτα από έναν χρόνο χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, μόλις το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής σταμάτησε διότι δεν είναι κερδοφόρα, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie που υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα του κλάδου.

Η έκθεση των αναλυτών,  που εκδόθηκε ενόψει μιας ετήσιας συνάντησης της βιομηχανίας του πετρελαίου στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, υπονοεί πως οι τιμές θα χρειαστεί να υποχωρήσουν περαιτέρω ή να παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- προκειμένου να μειωθεί ουσιαστικά η παγκόσμια παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι BP και Occidental Petroleum, ποντάρουν στο ότι οι χαμηλές τιμές θα πιέσουν προς τα κάτω την παραγωγή, γεγονός που τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών. Ωστόσο αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, εν μέρει διότι η αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου είναι ελαστική και τα νομίσματα των πλούσιων σε πετρέλαιο χωρών πέφτουν, περιορίζοντας το κόστος  παραγωγής σε χώρες από τη Ρωσία μέχρι τη Βραζιλία.

Οι αναλυτές της Wood Mackenzie παρέχουν μια εκτίμηση για την ποσότητα που επηρεάζεται άμεσα από τις χαμηλές τιμές –περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τις αρχές του 2015- ενώ η παραγωγή επηρεάζεται από νέα projects και τη μείωση των πεδίων που «ωριμάζουν». Ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Θάλασσα έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την παύση της παραγωγής που οφείλεται στις χαμηλές τιμές.

Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)προβλέπει πως η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα πέσει κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα φέτος, αριθμός που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1992. Το 2015, η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, λίγοι μήνες ζημιών ίσως είναι πιο υποφερτές σε σχέση με τα έξοδα που απαιτεί η αποσυναρμολόγηση μιας εξέδρας στη Βόρεια Θάλασσα ή το σταμάτημα και η έναρξη εκ νέου ενός project στον Καναδά που μπορεί να πάρει μήνες και να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια.