Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική στο Πλαίσιο της Μάχης Κατά των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής

Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική στο Πλαίσιο της Μάχης Κατά των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής
του Γιώργου Κωστούλα
Δευ, 8 Φεβρουαρίου 2016 - 09:08
Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο, έθεσε ένα νέο πλαίσιο δράσης, το οποίο αναπόφευκτα επηρεάζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, καθώς και την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο, έθεσε ένα νέο πλαίσιο δράσης, το οποίο αναπόφευκτα επηρεάζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, καθώς και την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που έγινε κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου Athens Energy Forum την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συντονιστής ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) κ. Κωστής Σταμπολής.

Η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Χαρά Καφαντάρη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της, ότι αυτό που καθίσταται σαφές μετά τη Σύνοδο του ΟΗΕ είναι ότι χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Οι δύο κυριότερες προκλήσεις, όπως ανέφερε, είναι οι επιπτώσεις από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Παρίσι. Στο πλαίσιο αυτό, έχει μεγάλη σημασία, τόνισε, να εφαρμοστούν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες, καθώς και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές, με έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε στην αποσταθεροποίηση του κλίματος και στο γεγονός ότι τα τελευταία 15 έτη ήταν τα πιο θερμά από την Ρωμαϊκή Εποχή.

Μόνο για την Ελλάδα, σημείωσε, το δυνητικό κόστος μπορεί να σκαρφαλώσει στα 700 δισ. ευρώ, ωστόσο αν εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, το κόστος μειώνεται δραματικά, στο 1/3 περίπου.

Σε διεθνή κλίμακα, υπογράμμισε, το κόστος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανέρχεται σε πολλά τρισ. ευρώ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, είναι περιορισμένα και γι΄αυτό δεν πρέπει να τα εξαντλούμε, ενώ εκτίμησε ότι ειδικότερα στις μεταφορές το καύσιμο θα μπορεί να αντικατασταθεί από την ταχεία εξάπλωση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ο κ. Leo Drollas (Λεωνίδας Δρόλας), από το Centre for Global Energy Studies του Λονδίνου, στάθηκε στην αντιπαράθεση της Σαουδικής Αραβίας με τους αμερικανικούς παραγωγούς tight oil.

Όπως επισήμανε, το Ριάντ με τη στρατηγική που ακολουθεί εδώ και 1,5 έτος θέλει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στη διεθνή αγορά και ουσιαστικά επιθυμεί να «γονατίσει» τους αμερικανικούς παραγωγούς με την αυξημένη προσφορά αργού και τη συνακόλουθη μείωση των τιμών.

Ωστόσο, αυτό το σχέδιο συναντά πολλά εμπόδια, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες shale oil αποδεικνύονται ανθεκτικότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν.

Έτσι λοιπόν, η Σαουδική Αραβία αρχίζει να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, το οποίο εκτίμησε ότι ανήλθε πέρυσι στα 120 δισ. δολάρια και ότι φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 100 δισ. δολάρια περίπου.

Ο κ. Drollas υποστήριξε ότι το Ριάντ δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα να επιμείνει στην πολιτική που ακολουθεί, ίσως για ένα ακόμη χρόνο, όπως σημείωσε, εκτιμώντας συνεπώς ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα φέτος, για να ανακάμψουν αργότερα.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο κ. Σταμπολής, επισημαίνοντας ότι η Σαουδική Αραβία επιμένει σε αυτή την πολιτική, όχι μόνο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τους άλλους παραγωγούς, αλλά και γιατί βλέπει και την άνοδο των ΑΠΕ και γενικότερα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Τέλος, ο κ. Μπερνράντ Νπεπρέ, αντιπρόεδρος EU Government Affairs της Schneider Electric, μίλησε για τις τεράστιες δεσμεύσεις που υπάρχουν από την επιχειρηματική κοινότητα στο πλαίσιο της διεθνούς μάχης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τη συμφωνία στο Παρίσι υπάρχει μία μακροχρόνια τάση που δείχνει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η τεχνολογική επανάσταση, τόνισε, αλλάζει τον ενεργειακό τομέα, με επίκεντρο τις αλλαγές που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ. Ντεπρέ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σημαντικά είναι και τα μικρής κλίμακας έργα, στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας και απηύθυνε έκκληση για την μεγιστοποίηση των συνεργιών στο χώρο της ενέργειας ώστε να τονωθεί και η οικονομική ανάπτυξη.