ΒΡ: Κορυφαία στις Εξαγωγές Ενέργειας Παγκοσμίως την Επόμενη Εικοσαετία η Ρωσία

ΒΡ: Κορυφαία στις Εξαγωγές Ενέργειας Παγκοσμίως την Επόμενη Εικοσαετία η Ρωσία
energia.gr
Πεμ, 11 Φεβρουαρίου 2016 - 15:22
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνει η Ρωσία ως το 2035. Αυτό προβλέπει η ΒΡ στην ετήσια έκθεσή της, BP Energy Outlook, που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνει η Ρωσία ως το 2035. Αυτό προβλέπει η ΒΡ στην ετήσια έκθεσή της, BP Energy Outlook, που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός προβλέπει ότι για την επόμενη εικοσαετία οι καθαρές εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας θα ανέλθουν στους 756 εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αγγίξει τους 1,22 δισεκ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου.

Παράλληλα, η ΒΡ εκτιμά ότι η Ρωσία θα παραμείνει γενικά ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο ως το 2035, με το μερίδιό της να ξεπερνά το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Έτσι, ως τη χρονιά αυτή η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή θα παραμείνει περίπου στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή αερίου της χώρας θα αυξηθεί κατά 30%, λόγω μεγέθυνσης της παγκόσμιας ζήτησης. Αυτά τα επίπεδα παραγωγής εξασφαλίζουν για τη Ρωσία τη δεύτερη θέση – μετά από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία – σε όλο τον κόσμο. Η εξόρυξη μη συμβατικού πετρελαίου αναμένεται, σύμφωνα με το BP Energy Outlook, να ξεκινήσει το 2020 και σταδιακά ως το 2035 να ανέλθει στο 5% της συνολικής της παραγωγής.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, η Ρωσία θα παραμείνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μετά τις ΗΠΑ, αλλά, σε αντίθεση με αυτές, δεν αναμένεται να αναπτύξει παραγωγή από μη συμβατικά πετρώματα.

Το ενεργειακό μείγμα της ίδιας της Ρωσίας αναμένεται να στηρίζεται, το 2035, κατά 86% στα ορυκτά καύσιμα, ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2014 (88%).

Κυρίαρχος θα παραμείνει ο ρόλος του φυσικού αερίου, με το μερίδιό της στο ενεργειακό μείγμα της Ρωσίας να ανέρχεται στο 52%, παραμένοντας σχεδόν σταθερή σε σχέση με το 2014 (54%).

Ελαφρά αυξημένο, αντίθετα, σύμφωνα με την ΒΡ, θα είναι το μερίδιο του πετρελαίου (23% το 2035 έναντι 22% το 2014), ενώ η χρήση άνθρακα θα σημειώσει μικρή μείωση, στο 12% (από 10% το 2014).

Εκεί, όμως, όπου αναμένεται μεγάλη αύξηση την επόμενη εικοσαετία είναι στη κατανάλωση πυρηνικής ενέργειας (+26) και πετρελαίου (+18%) της Ρωσίας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αυξήσει κατά 10% τη συμμετοχή της στην ενεργειακή κατανάλωση της χώρας, ενώ το αέριο κατά 7%. Μειωμένη κατά 9% θα είναι , αντίθετα , η συμμετοχή του άνθρακα .

Δεκαπλάσια θα είναι γενικά, σε σχέση με τα επίπεδα του 2014, η κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ στη Ρωσία, το 2035, όπως εκτιμά η έκθεση της ΒΡ, ωστόσο αναλογικά με τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας, η επιρροή της στο ενεργειακό μείγμα θα παραμείνει πολύ χαμηλή, λιγότερο από 2%. Μάλιστα, η έκθεση τονίζει ότι οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας των BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότιος Αφρική θα δουν να αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο δικό τους ενεργειακό μείγμα στο 8% κατά μέσο όρο.

Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο θα παραμείνει το βασικό καύσιμο, μολονότι το μερίδιό του θα μειωθεί ελαφρώς, από 58% το 2014 σε 55% το 2035. Αυξημένο, αντίθετα, από 14% σε 16%, θα είναι το μερίδιο των πυρηνικών, αμετάβλητο, στο 13%, το μερίδιο των υδροηλεκτρικών, ενώ μείωση θα εμφανίσει η συμμετοχή του άνθρακα από 14% σε 12%.

Αναφορικά με την ενεργειακή κατανάλωση στις μεταφορές της Ρωσίας, η ΒΡ αναμένει προβλέπει ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 38% από το 2014 ως το 2035, ενώ η βιομηχανική ενεργειακή κατανάλωση θα αυξηθεί, την ίδια περίοδο, κατά 10%.

Τέλος, η ενεργειακή ένταση στη ρωσική οικονομία θα μειωθεί κατά 27%, κάτω, ωστόσο, από τον μέσο όρο των BRICS (-44%) και των χωρών του ΟΟΣΑ (-32%). Αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτές θα αυξηθούν κατά 7% ως το 2035, κάτω από τους ρυθμούς αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης (+11%).