Ανοδική τροχιά ακολουθούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με αφορμή τις προσδοκίες από τη συμφωνία Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, αλλά και τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ
Ανοδική τροχιά ακολουθούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με αφορμή τις προσδοκίες από τη συμφωνία Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, αλλά και τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Η τιμή του Μπρεντ, στα συμβόλαια Απριλίου, ενισχύθηκε έως 62 σεντς στα 33,63 δολάρια/βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 1,1%.

Το αμερικανικό αργό (WTI) σημείωσε άνοδο έως 61 σεντς στα 32,36 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα, κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,7%. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Commodity Futures Trading Commission, μειώνονται οι θέσεις υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιμών (long positions). Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, οι θέσεις long σε futures and options υποχώρησαν κατά 5,3% (η μεγαλύτερη πτώση των επτά τελευταίων μηνών). Τα long συμβόλαια μειώθηκαν κατά 16.146 σε 286.238.

Οι διαβουλεύσεις για το «πάγωμα» της παραγωγής θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Μαρτίου, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, ενώ αναφερόμενος στο Ιράν, είπε ότι η στάση της Τεχεράνης είναι εποικοδομητική, αν και δεν έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. 

Σημειώνεται ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία ανήλθε τον Ιανουάριο στα 10,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ στη Ρωσία σε 10,9 εκατομμύρια, υψηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι ενεργές εξέδρες άντλησης πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 26 σε 413, αριθμός ο οποίος είναι ο μικρότερος από τον Δεκέμβριο του 2009.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα είναι φέτος μειωμένη κατά 445.000 βαρέλια/ημέρα έναντι του 2015.