Η συμμετοχή όλων των πηγών ενέργειας στο μείγμα συμβάλει στην πιο αποτελεσματική χρήση των καυσίμων εξορθολογίζει το κόστος και μειώνει τις τιμές σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης. Αυτή τη φορά, θα γράψουμε για τις ανεμογεννήτριες. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 341.000 ανεμογεννήτριες σε όλο τον κόσμο που έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν 1,2 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο.
Με το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την παγκόσμια ηγεσία, οι χώρες –κύρια οι ευρωπαϊκές – είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν την αιολική ενέργεια με λήψη ευνοϊκών ρυθμίσεων και φορολογικών πιστώσεων.
Οι ανεμογεννήτριες μοιάζουν απλές στο σχεδιασμό τους: οι πτέρυγες συλλαμβάνουν τον άνεμο, ο οποίος περιστρέφει μια γεννήτρια στο εσωτερικό του πυλώνα, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές περισσότερες διαδικασίες βαθμονόμησης και εξαρτήματα για τη βελτιστοποίηση της σύλληψης ενέργειας σε αντίξοες συνθήκες. Το βασικό συστατικό είναι το πετρέλαιο, και οι ανεμογεννήτριες είναι δυνατό να έχουν στο εσωτερικό τους μέχρι και 1.400 λίτρα από αυτό. Τα λάδια εξυπηρετούν την λίπανση, τα υδραυλικά, και το κιβώτιο ταχυτήτων, όλα απαραίτητα όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλες ροπές και κινούμενα εξαρτήματα.
![](https://www.energia.gr/media/inlinepics/windturbine.jpg)
Το πρόβλημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, μετά από συνεχή καταπόνηση, οι ανεμογεννήτριες είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσουν ζημιές, όπως ρωγμές, διάβρωση και θραύσεις εξαρτημάτων που προκαλούν διαρροές λαδιού. Αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι η συντήρησή τους είναι δύσκολη, άρα εκτελείται σπανίως, οι βλάβες μπορεί να μην γίνουν έγκαιρα αντιληπτές. Ιδίως οι διαρροές λαδιού απαιτούν άμεση προσοχή καθώς μπορεί να σημαίνουν ότι έχουν θρυμματιστεί εξαρτήματα καίριας σημασίας.
Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και σε καταρρεύσεις στροβίλων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην κακή φήμη αυτής της κατά άλλα, καθαρής πηγής ενέργειας. Επομένως, είναι απαραίτητο να υπάρξει ανίχνευση των βλαβών με ακρίβεια αλλά από απόσταση για να εντοπιστούν οι διαρροές πετρελαίου και για να διασφαλιστεί ότι οι βλάβες θα επιδιορθωθούν το συντομότερο δυνατό.
Καθώς ο κόσμος αναζητά καθαρότερες πηγές για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ότι δεν καίει ορυκτά καύσιμα θεωρείται, εκ προοιμίου, ιδανικό. Για παράδειγμα, οι ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούν το ηλιακό φως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η αιολική ενέργεια αξιοποιεί την ενέργεια του ανέμου.
![](https://www.energia.gr/media/inlinepics/building-wind-turbine.jpg)
Οι παλαιότερες ανεμογεννήτριες, ιδίως εκείνες που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980, είχαν μικρότερα κιβώτια ταχυτήτων από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα, που σημαίνει ότι χωρούσαν περίπου δέκα γαλόνια λαδιού. Οι πιο σύγχρονες έχουν μεγαλύτερα κιβώτια ταχυτήτων που χρησιμοποιούν μέχρι και εξήντα γαλόνια πετρελαίου. Αλλά η αλλαγή του λαδιού σε αυτές τις τουρμπίνες δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε φθηνή. Όταν συμβαίνουν διακοπές λειτουργίας για συντήρηση διακόπτεται η παραγωγή. Άρα, οι συχνές αλλαγές λαδιών δεν είναι επιθυμητές.
Το κόστος συντήρησης των ανεμογεννητριών είναι υψηλό επειδή σήμερα, μια τυπική ανεμογεννήτρια των 2,5MW έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον 120 μέτρων! Επομένως, μόνο εξειδικευμένοι τεχνικοί μπορούν να εργαστούν σε αυτές.
Γι' αυτό οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν συνθετικά λάδια, που είναι πιο αποδοτικά, όπως αυτά που έχουν αναπτυχθεί από την ExxonMobil και την Shell, και τα οποία έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να παρατείνουν το χρόνο αλλαγής λαδιών από τους 18 μήνες στα τρία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος συντήρησης και γίνεται ποιο κερδοφόρα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες.
Σύμφωνα με το ewea.org, η μέση χερσαία ανεμογεννήτρια έχει ισχύ που κυμαίνεται μεταξύ 2,5 -3 MW και παράγει 6 εκατομμύρια kWh ετησίως, ή 16.438 kWh την ημέρα. Όπως έχει υπολογιστεί από τους ειδικούς, απαιτούνται, 0,0016 βαρέλια πετρελαίου για να παραχθεί 1 κιλοβατώρα.
Οι πλωτές ανεμογεννήτριες έχουν ακόμη μεγαλύτερη απόδοση. Η μέση υπεράκτια ανεμογεννήτρια έχει ισχύ 3,6 MW και αποδίδει 2,2 φορές περισσότερη ενέργεια από μια χερσαία χάρη στις πιο υψηλές ταχύτητες του ανέμου στη θάλασσα.
Επομένως, πόσα βαρέλια πετρελαίου αντικαθιστά η μέση ανεμογεννήτρια σε μια ημέρα; Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, η απάντηση είναι 0,14 βαρελιού. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός γίνεται λίγο ανησυχητικός αν όλοι αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και αντικαταστήσουν τη βενζίνη με ηλεκτρισμό. Κανονικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για τη θέρμανση των κατοικιών, επειδή το φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο, αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης προφανώς είναι να αντικαταστήσει τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με ηλεκτρικά.
Το 0,14 βαρελιού αντιστοιχεί σε 5,88 γαλόνια βενζίνης, οπότε η ανεμογεννήτρια δεν την αντικαθιστά επαρκώς. Στις ΗΠΑ έχουν υπολογίσει ότι το μέσο αυτοκίνητο διανύει 13.500 μίλια το χρόνο και 25 μίλια ανά γαλόνι, οπότε καίει 1,48 γαλόνι την ημέρα. Μια ανεμογεννήτρια μπορεί να παρέχει μόνο το ισοδύναμο βενζίνης της κατανάλωσης τεσσάρων αυτοκινήτων, παρά το γεγονός ότι είναι διαθέτει το ύψος ενός ουρανοξύστη.
![](https://www.energia.gr/media/inlinepics/mast.jpg)
Αν λάβουμε υπόψη ότι στις ΗΠΑ κυκλοφορούν 274 εκατομμύρια αυτοκίνητα, θα έπρεπε να κατασκευαστούν σχεδόν 70 εκατομμύρια ανεμογεννήτριες μεγέθους ουρανοξύστη για να τα τροφοδοτηθούν όλα με καύσιμο.
Ο –αμφιλεγόμενος – Έλον Μαλσκ έχει δηλώσει ότι αν οι ΗΠΑ στραφούν στην ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να διπλασιάσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος τους, αλλά αν χρησιμοποιήσουν ανεμογεννήτριες θα χρειαστούν εκατομμύρια από αυτές!
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν ισχύει ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν. Οι ανεμογεννήτριες περιέχουν κινούμενα μέρη και χρειάζονται λιπαντικά για να λειτουργούν με μέγιστη απόδοση λόγω των περιβαλλοντικών και μηχανικών πιέσεων.
Η ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται από μια ανεμογεννήτρια ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο της ανεμογεννήτριας. Μια μικρή ανεμογεννήτρια για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού απαιτεί μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα λαδιού, ενώ οι μεγαλύτερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες χρειάζονται τακτικά συμπλήρωση με μεγάλες ποσότητες λαδιού και άλλων λιπαντικών για να λειτουργούν αποτελεσματικά.
Ως εκ τούτου, η χρήση βιομηχανικών λιπαντικών είναι ζωτικής σημασίας για την αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργική αποδοτικότητα. Η σωστή συντήρηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λιπαντικών, διασφαλίζει την αξιοπιστία της οικονομικά αποδοτικής αιολικής ενέργειας.
Συνεπώς, η σωστή συντήρηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λαδιού για την αποφυγή βλαβών στον εξοπλισμό, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κόστους και την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Κάπως έτσι, η αγορά λίπανσης ανεμογεννητριών προβλέπεται να φτάσει τα 226 εκατ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2026!