Λαγκάρντ: Οι Τιμές Πετρελαίου θα Παραμείνουν Χαμηλά Περισσότερο Από Ό, τι Αναμένεται

Λαγκάρντ: Οι Τιμές Πετρελαίου θα Παραμείνουν Χαμηλά Περισσότερο Από Ό, τι Αναμένεται
energia.gr
Δευ, 22 Φεβρουαρίου 2016 - 13:55
Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό, τι αναμένεται. Αυτό τόνισε, σύμφωνα με το Bloomberg, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ

Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό, τι αναμένεται. Αυτό τόνισε, σύμφωνα με το Bloomberg, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Όχι μόνο οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά δύο τρίτα από το τελευταίο υψηλό, αλλά παράγοντες που έχουν να κάνουμε την προσφορά και την ζήτηση δείχνουν ότι θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο» σημείωσε η κα. Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Άμπου Ντάμπι.

Όπως υπογράμμισε, αυτό θα απαιτήσει τον περιορισμό, εκ μέρους των παραγωγών πετρελαίου, της εξάρτησης από το αργό για την άντληση εσόδων.

Η Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις χώρες του Κόλπου να μειώσουν τις δαπάνες και να τονώσουν τα έσοδα μέσω νέων φόρων, ως αντιστάθμισμα των ελαττωμένων εσόδων από το πετρέλαιο, ενώ ζήτησε να υιοθετηθεί ένας ενιαίος φόρος στις έξι χώρες του Κόλπου. Ο εν λόγω φόρος, σύμφωνα με την επανεκλεγείσα επικεφαλής του ΔΝΤ, θα συνέβαλλε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων των χωρών αυτών, σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων φόρων στις επιχειρήσεις και στην ακίνητη περιουσία.

Όπως τόνισε, το 2015, οι προϋπολογισμοί των χωρών της Μέσης Ανατολής που εξάγουν πετρέλαιο είχαν απώλειες εσόδων που ξεπέρασαν τα 340 δις δολ., ποσό που ισοδυναμεί στο 20% του ΑΕΠ τους.

«Αυτές οι οικονομίες πρέπει να ενισχύσουν τα δημοσιονομικά τους πλαίσια και να αναδιατάξουν τα φορολογικά τους συστήματα μειώνοντας τη μεγάλη τους εξάρτηση από τα πετρελαϊκά έσοδα και ενισχύοντας πηγές εσόδων πέραν αυτών που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες», σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. «Αυτό θα συνέτεινε στην ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και, ταυτόχρονα, θα βοηθούσε στη διατήρηση της βιωσιμότητας το χρέους του, και να ενισχύσει την ελαστικότητα. Επίσης, παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για τον σχεδιασμό των φορολογικών συστημάτων με τρόπο που θα δίνει έμφαση στην δικαιοσύνη, την απλότητα και την ελαστικότητα», κατέληξε.