Αποκλείει η Σαουδική Αραβία το Ενδεχόμενο Μείωσης της Παραγωγής - «Βουτιά» 4% για το Πετρέλαιο

Αποκλείει η Σαουδική Αραβία το Ενδεχόμενο Μείωσης της Παραγωγής - «Βουτιά» 4% για το Πετρέλαιο
energia.gr
Τρι, 23 Φεβρουαρίου 2016 - 18:14
Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι τιμές του αργού μετά τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Αλί αλ Ναΐμι, με τις οποίες απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι τιμές του αργού μετά τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Αλί αλ Ναΐμι, με τις οποίες απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

Σε ομιλία του στο συνέδριο IHS CERAWeek, στο Χιούστον, είπε ότι αναμένει πως οι «περισσότερες χώρες» θα υπογράψουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η χώρα του με τη Ρωσία, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, πιθανότατα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάρτιο. 

Ταυτόχρονα, όμως, επέστησε την προσοχή σχετικά με τις προσδοκίες για πιθανή μείωση της παραγωγής. Ως -εν μέρει- υπεύθυνο γι΄αυτό, «φωτογράφισε» το Ιράν, χωρίς να κατονομάζει τη χώρα. 

«Είμαι σίγουρος ότι το "πάγωμα" θα δώσει στην αγορά κάποια ελπίδα, ότι κάτι θα συμβεί και θα συμβεί», αλλά δεν μιλάμε για μειώσεις επειδή υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη, σημείωσε.

Η τιμή του Μπρεντ υποχωρεί κατά 3,8% στα 33,36 δολάρια/βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) κατά 4,5% στα 31,88 δολάρια.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεδομένου πως το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή του για να ξανακερδίσει μερίδιο στην αγορά και ότι το «πάγωμα» για το οποίο συμφώνησαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία αφορά τα πολύ υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου, η υπερπροσφορά θα συνεχίσει να «ταλαιπωρεί» την αγορά.

«Εάν "παγώσουν" την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, όταν υπάρχει ήδη υπερπροσφορά κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, τότε αυτή η κίνηση θα παρατείνει την κατάσταση της υπερπροσφοράς», σχολίασε ο αναλυτής της Energy Aspects, Ντομινίκ Χέιγουντς.