Ναΐμι: Τον Μάρτιο η Οριστική Συμφωνία για «Πάγωμα» της Παραγωγής Πετρελαίου - Δεν Υπάρχουν Περιθώρια για Μειώσεις

Ναΐμι: Τον Μάρτιο η Οριστική Συμφωνία για «Πάγωμα» της Παραγωγής Πετρελαίου - Δεν Υπάρχουν Περιθώρια για Μειώσεις
energia.gr
Τετ, 24 Φεβρουαρίου 2016 - 08:10
Τον Μάρτιο εκτιμά ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι, ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, προκειμένου να συζητηθεί το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, πως δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις

Τον Μάρτιο εκτιμά ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι, ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, προκειμένου να συζητηθεί το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, πως δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις.

Η δήλωση ήταν αρκετή για να ενισχύσει τις απώλειες στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη. Το αρνητικό κλίμα ενέτεινε και η αντίδραση του Ιράν, που χαρακτήρισε «γελοία» την κοινή πρόταση Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για «πάγωμα» της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα, πρότειναν το «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα Ιανουαρίου. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η συμφωνία, που εξαρτάται από τη συμμετοχή και  άλλων χωρών, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί έως την 1η Μαρτίου.

«Το "πάγωμα" είναι η αρχή της διαδικασίας και αυτό σημαίνει ότι εφόσον κάνουμε όλους τους μεγάλους παραγωγούς να συμφωνήσουν να μην προσθέσουν επιπλέον στο ισοζύγιο, τότε αυτά τα υψηλά αποθέματα που έχουμε τώρα, πιθανότατα θα υποχωρήσουν σε εύθετο χρόνο. Θα χρειαστεί καιρός», δήλωσε ο κ. Ναΐμι, μιλώντας στο συνέδριο IHS CERAWeek, στο Χιούστον.

«Δεν είναι όπως η μείωση της παραγωγής. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί διότι δεν είναι πολλές οι χώρες που θα το κάνουν ακόμη κι αν δηλώσουν ότι θα μειώσουν την παραγωγή - δεν θα το κάνουν. Επομένως, δεν υπάρχει νόημα στο σπαταλάμε το χρόνο μας επιδιώκοντας μειώσεις στην παραγωγή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τους «παίκτες» της ενεργειακής αγοράς απ' αυτά που τους διχάζουν, αλλά η έλλειψη συναίνεσης ήταν αυτό που οδήγησε τον ΟΠΕΚ να ακολουθήσει μία πολιτική που επί της ουσίας έχει εντείνει την αναταραχή στην αγορά.

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο στο σχιστολιθικό (πετρέλαιο) ή στην παραγωγή από οποιαδήποτε άλλη χώρα ή εταιρεία, παρά τη φημολογία που ακούτε και βλέπετε», τόνισε, αναφερόμενος στην αμερικανική παραγωγή tight oil.

«Πράττουμε ότι κάνει κάθε άλλος ανεξάρτητος εκπρόσωπος σε αυτό το χώρο. Ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της αγοράς και επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον», σημείωσε.

Ακόμη ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου απέρριψε την άποψη ότι η χώρα του προσπαθεί να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Όπως είπε, οι Σαουδάραβες απλώς καλύπτουν τη ζήτηση των πελατών τους.

«Η πετρελαϊκή αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τον ΟΠΕΚ. Προσπαθήσαμε σκληρά να τους φέρουμε όλους κοντά -εντός και εκτός Οργανισμού- για να επιδιώξουμε συναίνεση. Δεν υπήρξε όρεξη για τον επιμερισμό των βαρών, επομένως το αφήσαμε στην αγορά ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης», είπε.