Στο επίπεδο «junk» υποβάθμισε η Fitch Ratings την πιστοληπτική αξιολόγηση του Αζερμπαϊτζάν, ακολουθώντας τις αντίστοιχες κινήσεις των άλλων δύο μεγάλων οίκων, της Standard & Poor’s και της Moody’s, καθώς η χώρα με τις τρίτες μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αναμένεται να «βυθισθεί» φέτος σε ύφεση για πρώτη φορά τα επτά τελευταία έτη, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του αργού

Στο επίπεδο «junk» υποβάθμισε η Fitch Ratings την πιστοληπτική αξιολόγηση του Αζερμπαϊτζάν, ακολουθώντας τις αντίστοιχες κινήσεις των άλλων δύο μεγάλων οίκων, της Standard & Poor’s και της Moody’s, καθώς η χώρα με τις τρίτες μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αναμένεται να «βυθισθεί» φέτος σε ύφεση για πρώτη φορά τα επτά τελευταία έτη, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του αργού.

Η πιστοληπτική διαβάθμιση μειώθηκε σε «BB+» από «BBB-» προηγουμένως, όπως ανακοίνωσε η Fitch την περασμένη Παρασκευή.

«Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν προκαλέσει ένα αξιοσημείωτο εκτροχιασμό στη δημοσιονομική θέση της χώρας. Μία αποτυχία στην προσαρμογή των δαπανών ή των εσόδων στο περιβάλλον χαμηλών τιμών του αργού», θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση, τόνισαν οι αναλυτές του οίκου.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, τον Ιανουάριο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,3% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015. Η Fitch προβλέπει ότι η ύφεση, συνολικά φέτος, θα ανέλθει σε 3,3%. Λιγότερο απαισιόδοξη εμφανίζεται η S&P, που προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1%. 

Σημειώνεται ότι στην τελευταία αναθεώρηση του προϋπολογισμού της χώρας, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου «κόπηκε» σε 25 από 50 δολάρια/βαρέλι προηγουμένως.

Το εθνικό νόμισμα της χώρας έχασε πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου, έπειτα από δύο υποτιμήσεις που έγιναν πέρυσι. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός συστήματος κυμαινόμενης ισοτιμίας, καθώς «έκαψε« πάνω από τα μισά της συναλλαγματικά αποθέματα το 2015.