Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου έχει ανέλθει η τιμή του Μπρεντ, εν μέσω ελπίδων ότι η πρωτοβουλία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για το «πάγωμα» της παραγωγής θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα στη σταθεροποίηση των τιμών, ακόμα και αν, όπως είναι σαφές, δεν θα συμμετάσχει το Ιράν. «Φρένο» στην άνοδο από τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου έχει ανέλθει η τιμή του Μπρεντ, εν μέσω ελπίδων ότι η πρωτοβουλία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για το «πάγωμα» της παραγωγής θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα στη σταθεροποίηση των τιμών, ακόμα και αν, όπως είναι σαφές, δεν θα συμμετάσχει το Ιράν.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε χθες ότι συνολικά 15 χώρες, οι οποίες καλύπτουν το 73% της παγκόσμιας παραγωγής, υποστηρίζουν την απόφαση για σταθεροποίηση των επιπέδων παραγωγής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. 

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει αποτέλεσμα ακόμα και χωρίς το Ιράν, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ξεχωριστή λύση με τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου ξεκινούν να αναστέλλουν την παραγωγή πετρελαίου και βενζίνης, για πρώτη φορά σε διάστημα πολλών ετών, υποκύπτοντας στην κατρακύλα των τιμών τους τελευταίους μήνες.

Χθες, το Μπρεντ έκλεισε υψηλότερα κατά 0,7% στα 36,81 δολάρια/βαρέλι. Ενδοσυνεδριακά, σκαρφάλωσε έως τα 37,25 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιανουαρίου και 37,5% υψηλότερα από το χαμηλό 12ετίας που σημείωσε στα τέλη Ιανουαρίου. Σήμερα, σημειώνει πτώση 12 σεντς.

Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε χθες κατά 1,9% στα 34,40 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιανουαρίου. Σήμερα, υποχωρεί στα 34 δολάρια.

Η σημερινή διόρθωση των τιμών οφείλεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε το American Petroleum Institute ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατά 9,9 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, αύξηση κατά 3,6 εκατομμύρια. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι και τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει αργότερα σήμερα η Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) θα κινηθούν σε παρόμοια επίπεδα.