Η μεγαλύτερη των επτά τελευταίων ετών είναι η ουρά των τάνκερ που περιμένουν έξω από το μεγαλύτερο λιμάνι και κόμβο εμπορίας πετρελαίου της Ευρώπης, το Ρότερνταμ, όπου οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου έχουν «πλημμυρίσει» με αργό.
Περίπου 50 τάνκερ, ο διπλάσιος αριθμός απ' ότι συνήθως, περιμένει έξω από το Ρότερνταμ, καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι σχεδόν πλήρεις, όπως είπε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας που διαχειρίζεται το λιμάνι.
«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι υπερπροσφοράς [...] Προτιμούν να αποθηκεύουν το πετρέλαιο, παρά να μειώσουν την παραγωγή», σχολίασε ο έμπορος αργού της Bayerische Landesbank στο Μόναχο, Gerrit Zambo.
Αυτό το φαινόμενο δείχνει να επιβεβαιώνει τα όσα είπε τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής της BP Μπομπ Ντάντλεϊ ότι υπάρχουν τόσο μεγάλες ποσότητες αργού που σε λίγο οι άνθρωποι θα γεμίζουν με αυτό ακόμα και τις πισίνες τους.
Οι traders εκμεταλλεύονται το φαινόμενο του contango (σ.σ. οι προθεσμιακές τιμές είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες), αγοράζοντας αργό σε χαμηλές τιμές, το οποίο αποθηκεύουν, αναμένοντας υψηλότερες τιμές στο μέλλον για να το πουλήσουν.
Καθώς οι εγκαταστάσεις στην ξηρά είναι σχεδόν πλήρεις, οι εταιρείες αποθηκεύουν το αργό σε πλοία, μία επανάληψη της στρατηγικής που είχαν ακολουθήσει το 2008 και το 2009.
Στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του Ρότερνταμ υπήρχαν 51,3 εκατ. βαρέλια στις 19 Φεβρουαρίου, υψηλότερο επίπεδο από το 2013 για αυτή την περίοδο του χρόνου, σύμφωνα με την Genscape, που παρακολουθεί τα στοιχεία για τα αποθέματα.
Η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία αποθήκευσης αργού, Royal Vopak NV, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στο δ΄τρίμηνο του 2015 το ποσοστό χωρητικότητας για τους 11 τερματικούς σταθμούς που διαθέτει στην Ολλανδία ανήλθε στο 96% έναντι 85% την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Ανάλογη με το Ρότερνταμ κατάσταση επικρατεί και στον μεγαλύτερο κόμβο αποθήκευσης στις ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα, όπου τα αποθέματα έχουν ανέλθει σε επίπεδο - ρεκόρ.
«Στο Cushing και πιθανώς το Ρότερνταμ οι εγκαταστάσεις γεμίζουν πολύ γρήγορα. Στην Κίνα, λόγω των μεγάλων εισαγωγών, υπάρχουν τόσα πολλά πλοία και οι διαθέσιμες υποδομές δεν επαρκούν», είπε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.