Η Schlumberger, η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών στον κλάδο των ερευνών πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 15% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2015, λόγω μείωσης των δαπανών των εταιρειών παραγωγής

Η Schlumberger, η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών στον κλάδο των ερευνών πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 15% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2015, λόγω μείωσης των δαπανών των εταιρειών παραγωγής.

Ειδικότερα, η εταιρεία προβλέπει ότι τα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα ανέλθουν σε 6,5 δις δολ., χαμηλότερα σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 6,94 δις δολ., μεταδίδει το Thomson Reuters I/ B/ E/ S.

Η μείωση δαπανών στην τρίτη φάση της έρευνας και παραγωγής που σήμερα βιώνει η βιομηχανία πετρελαίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα έσοδα της Schlumberger, όπως ανέφερε μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο την περασμένη Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Paal Kibsgaard. Παράλληλα, ο Kibsgaard, του οποίου η γνώμη έχει βαρύνουσα σημασία ανάμεσα στα στελέχη της βιομηχανίας, προέτρεψε τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο δουλεύει η ενεργειακή βιομηχανία δεδομένου ότι οι τιμές πετρελαίου αναμένεται να είναι σε μέσα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, τόνισε ο CEO της Schlumberger στην ομιλία του στο Scotia Howard Weil Energy Conference.

Οι μειώσεις κόστους στις οποίες προβαίνουν οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου τους τελευταίους 18 μήνες δεν συνεπάγονται βελτιώσεις αποτελεσματικότητας, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αποτέλεσμα εκπτώσεων από πλευράς των παρόχων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ισχύον μοντέλο, οι παραγωγοί πετρελαίου διαχωρίζουν τις εργασίες εξόρυξης και παραγωγής σε μικρότερα μέρη και στη συνέχεια ζητούν προσφορές από τις εταιρείες υπηρεσιών. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό έχει οδηγήσει σε προβλήματα λόγω έλλειψης συνεργασίας ανάμεσα στους λειτουργούς των πεδίων και στους παραγωγούς, τονίζει ο Kibsgaard.

Η Schlumberger , η οποία αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την εξαγορά της Cameron International Corp, εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού, έναντι 14,8 δις δολ., αναπτύσσει πλήρη συστήματα εξόρυξης και παραγωγής με στόχο να απομακρυνθεί από το μοντέλο των μεμονωμένων εξαρτημάτων, δήλωσε ο Kibsgaard.

Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κρατά το κόστος και τους πόρους της στα ίδια επίπεδα με την δραστηριότητά της.

Η Schlumberger έχει ήδη, από τον Νοέμβριο του 2014, περικόψει 34.000 θέσεις εργασίας ή 26% του εργατικού της δυναμικού.