Οι επενδυτές έχουν υποστεί απώλειες τουλάχιστον 150 δις δολαρίων στην αξία των ομολόγων των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η πτώση των τιμών του αργού από το καλοκαίρι του 2014, έχει αυξήσει τους φόβους για ένα κύμα αθέτησης συμφωνιών στις ΗΠΑ, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές

Οι επενδυτές έχουν υποστεί απώλειες τουλάχιστον 150 δις δολαρίων στην αξία των ομολόγων των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η πτώση των τιμών του αργού από το καλοκαίρι του 2014, έχει αυξήσει τους φόβους για ένα κύμα αθέτησης συμφωνιών στις ΗΠΑ, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές.

Όπως αποκαλύπτει ανάλυση των Financial Times, οι 300 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως έχουν δει 2,3 τρις δολάρια απομείωση της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά την ίδια περίοδο, δηλ. μία πτώση της τάξεως του 39% από την στιγμή που ξεκίνησε η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Οι απώλειες δείχνουν πόσο έντονη παραμένει η οικονομική πίεση στους παραγωγούς πετρελαίου από την πτώση των τιμών του αργού, παρά τη μερική ανάκαμψη των τιμών από τον Ιανουάριο. Το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα, περίπου 65%, από το υψηλότερο επίπεδό του τον Ιούνιο του 2014.

Οι τράπεζες έχουν επίσης αναθεωρήσει αρνητικά τις προβλέψεις τους, αναφέροντας αύξηση των ζημιών, που σχετίζονται με τον δανεισμό τους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας. Με πολλές τράπεζες να έχουν δάνεια προς την βιομηχανία σε αντιστοιχία μεγαλύτερη από το 40% των ιδίων κεφαλαίων τους, οι δανειστές χορηγούν όλο και δυσκολότερα δάνεια στους παραγωγούς πετρελαίου.

Περισσότερα από 150 δις δολάρια έχουν «χαθεί» από την αξία των 1278 ενεργά διαπραγματεύσιμων ομολόγων, εκφρασμένα σε δολάρια, ευρώ, στερλίνες και γεν από την στιγμή που η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent ανήλθε σχεδόν στα 116 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014, τονίζουν οι Financial Times.

Ο δανεισμός από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Οι συνολικές οφειλές τους, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τα 1,1 τρις δολάρια το 2006 στα 3 τρις δολάρια το 2014, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements).

Οι δανειολήπτες με την πιο απότομη αύξηση των οφειλών τους σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία περιλαμβάνουν ανεξάρτητες αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής, που “παγιδεύτηκαν” στην έκρηξη του πετρελαίου σχιστών ( shale oil) της χώρας, καθώς και εθνικές εταιρείες πετρελαίου από αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Pemex του Μεξικό, της Petrobras της Βραζιλίας και της CNPC της Κίνας.

Το φθηνότερο πετρέλαιο μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την παγκόσμια ανάπτυξη μέσω της ανακατανομής των πραγματικών εισοδημάτων από τις χώρες παραγωγής στους καταναλωτές, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται να ξοδεύουν τα κέρδη που αποκτούν.

Η πτώση του αργού επηρέασε αρνητικά τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που είχαν στοιχηματίσει σε μία σταθεροποίηση τον περασμένο Μάρτιο, όταν υπήρξε ένα ράλι τιμών. Η επακόλουθη μείωση ήταν ένα πλήγμα για πολλούς επενδυτές που αγόρασαν τα ομόλογα λίγο πριν οι τιμές σημειώσουν μια δεύτερη και βαθύτερη βουτιά προς τα κάτω.

Αυτή η ύφεση έχει επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα κεφάλαια που επενδύονται σε ομόλογα sub- investment grade bonds (τα συγκεκριμένα ομόλογα είναι ομόλογα με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας κάτω του επενδυτικού βαθμού δηλ. Baa3 ή ΒΒΒ-, όπως κρίνονται από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης Moody’ s και Standard & Poors), με χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται οι εταιρείες Franklin Templeton, Western Asset Management, Nuveen, American Funds, John Hancock, Loomis Sayles και USAA, σημειώνοντας απώλειες κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Η επίδραση ήταν ακόμη πιο έντονη στα κεφάλαια που επικεντρώνονται αποκλειστικά στον ενεργειακό τομέα: η αξία δύο συμβουλευτικών ερευνητικών ταμείων, που επενδύουν σε ενεργειακές υποδομές, έχει μειωθεί περισσότερο από 35% το προηγούμενο έτος.

Είκοσι από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν ενεργειακά δάνεια συνολικού ύψους σχεδόν 200 δις δολαρίων, αρκετά για να εξαλείψουν το ένα τέταρτο των ιδίων κεφαλαίων τους. Στις ΗΠΑ, είκοσι από τις κορυφαίες τράπεζες έχουν δάνεια συνολικού ύψους 115 δις δολαρίων ή 11% των ιδίων κεφαλαίων τους.

Διάγραμμα: Πορεία των τιμών αργού πετρελαίου τύπου Brent τα τελευταία 3 χρόνια



Πηγή: Financial Times

Οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με τους FT, ξεχωρίζουν για το γεγονός ότι έχουν προβεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά ανοίγματα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά τους.

Η BNP Paribas, της οποίας η αξία των δανείων της (12,8 δις δολάρια) προς τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η υψηλότερη από τις γαλλικές τράπεζες, έχει μειώσει σημαντικά τις δραστηριότητές της στον τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της τράπεζας Lars Machenil.

Η Natixis, η οποία έχει το υψηλότερο χρηματοδοτικό άνοιγμα σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, παρείχε 15% λιγότερα δάνεια το τέταρτο τρίμηνο του 2015 από ό, τι το προηγούμενο έτος. Η τράπεζα είπε ότι ήταν «σίγουρη» για το χρηματοδοτικό άνοιγμά της, διότι οι περισσότεροι από τους δανειολήπτες της δεν ήθελαν να εκτεθούν στο ρίσκο των τιμών του πετρελαίου.

Το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου έχει δώσει μια ώθηση στους επενδυτές. Αρκετοί από εκείνους που έχουν εκτεθεί περισσότερο στα ενεργειακά ομόλογα έχουν ξεπεράσει τους υπόλοιπους. Όμως, η έλλειψη μιας συμφωνίας μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και η προοπτική παροχής πετρελαίου από το Ιράν έχει τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του “μαύρου χρυσού”.