Στο 3,7% διαμορφώθηκε η ύφεση της ρωσικής οικονομίας το 2015, καθώς μέσω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος η χώρα αντιστάθμισε εν μέρει τις επιπτώσεις από τη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου
Στο 3,7% διαμορφώθηκε η ύφεση της ρωσικής οικονομίας το 2015, καθώς μέσω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος η χώρα αντιστάθμισε εν μέρει τις επιπτώσεις από τη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου.

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ΄τριμήνου, το οποίο υποχώρησε κατά 3,8% σε ετήσια βάση. Τα πρώτα τρία τρίμηνα η ύφεση είχε διαμορφωθεί σε 2,8%, 4,5% και 3,7% αντίστοιχα.

Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η οικονομία θα γυρίσει σε ανάπτυξη (σε ετήσια βάση) στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η ρωσική οικονομία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, σε συνδυασμό και με τις κυρώσεις για το ουκρανικό ζήτημα. Καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 40% των δημοσίων εσόδων, η χώρα περιόρισε κάπως το σοκ, αφήνοντας το ρούβλι σε ελεύθερη διακύμανση, αφού προηγουμένως είχε δαπανήσει δισ. δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων, στην απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία του.

Πέρυσι, το ρούβλι υποχώρησε κατά 20% έναντι του δολαρίου, ενώ, στον αντίποδα, φέτος ενισχύεται κατά 8%. Σήμερα, διαπραγματεύεται κοντά στα 68 ρούβλια/δολάριο, σημειώνοντας απώλειες 1,4% περίπου.