Μέτρα κατά των προσπαθειών του Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου έλαβε η Σαουδική Αραβία, απαγορεύοντας, σύμφωνα με traders, την είσοδο στα χωρικά της ύδατα σε πλοία που μεταφέρουν ιρανικό αργό
Μέτρα κατά των προσπαθειών του Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου έλαβε η Σαουδική Αραβία, απαγορεύοντας, σύμφωνα με traders, την είσοδο στα χωρικά της ύδατα σε πλοία που μεταφέρουν ιρανικό αργό.

To Iράν είναι ήδη αντιμέτωπο με ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά και νομικά εμπόδια παρά την άρση των κυρώσεων στην πετρελαϊκή του βιομηχανία. την άρση των κυρώσεων που πέτυχε με την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα,  έχει καταφέρει να πουλήσει σχετικά μικρές ποσότητες αργού στην Ευρώπη, κυρίως στην ισπανική Cespa, στη γαλλική Total και στη ρωσική Litasco.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, μέχρι τα μέσα Απριλίου μόνο οκτώ τάνκερ θα έχουν αποπλεύσει από το Ιράν με προορισμό την Ευρώπη, με 12 εκατ. βαρέλια να έχουν πουληθεί.

Tα ιρανικά πλοία που μεταφέρουν το αργό της χώρας δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στα λιμάνια στη Σαουδική Αραβία και στο Μπαχρέιν, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε ναυτιλιακή ασφαλιστική στα μέλη της τον Φεβρουάριο.

Το έγγραφο αναφέρει πως τα πλοία που έχουν καταγράψει το Ιράν ως ένα από τα τρία τελευταία λιμάνια εισόδου θα πρέπει επίσης να λάβουν έγκριση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν πριν εισέλθουν στα χωρικά τους ύδατα.