Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού, επεκτείνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και εν μέσω ελπίδων ότι η συνάντηση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Ντόχα, στις 17 Απριλίου, θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο μπορεί να επιταχυνθεί, απορροφώντας έτσι σε κάποιο βαθμό την προσφορά που υπερβαίνει κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου τη ζήτηση από τα μέσα του 2014.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ανήλθε νωρίτερα πάνω από τα 40 δολάρια/βαρέλι, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε προς τα 39,91 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 19 σεντς έναντι της περασμένης Παρασκευής.
Το Μπρεντ ενισχύεται κατά 16 σεντς στα 42,10 δολάρια/βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών εξέδρων άντλησης αργού στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009 (354).
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Bernstein εκτιμούν ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης θα ανέλθει στο 1,4% ως το 2020, έναντι 1,1% την περασμένη δεκαετία. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης την επόμενη πενταετία θα διαμορφωθεί σε 1,3%.
«Αναμένουμε ότι η ισορροπία θα επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2016. Αυτό θα επιτρέψει στις τιμές να ανακάμψουν προς το οριακό κόστος των 60 δολαρίων/βαρέλι» σημειώνουν, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ανέλθει στα 101,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως το 2020, από 94,6 εκατομμύρια σήμερα.
«Όλη η καθαρή αύξηση θα είναι στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, με τη ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ, πιθανώς, να μειώνεται κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα την επόμενη πενταετία», προσθέτουν.