Ανοδικές Τάσεις στην Αγορά Πετρελαίου Εν Μέσω Προβλέψεων για Αύξηση της Ζήτησης

Ανοδικές Τάσεις στην Αγορά Πετρελαίου Εν Μέσω Προβλέψεων για Αύξηση της Ζήτησης
energia.gr
Δευ, 11 Απριλίου 2016 - 10:18
Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού, επεκτείνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και εν μέσω ελπίδων ότι η συνάντηση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Ντόχα, στις 17 Απριλίου, θα έχει θετικό αποτέλεσμα

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού, επεκτείνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και εν μέσω ελπίδων ότι η συνάντηση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Ντόχα, στις 17 Απριλίου, θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο μπορεί να επιταχυνθεί, απορροφώντας έτσι σε κάποιο βαθμό την προσφορά που υπερβαίνει κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου τη ζήτηση από τα μέσα του 2014.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ανήλθε νωρίτερα πάνω από τα 40 δολάρια/βαρέλι, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε προς τα 39,91 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 19 σεντς έναντι της περασμένης Παρασκευής.

Το Μπρεντ ενισχύεται κατά 16 σεντς στα 42,10 δολάρια/βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών εξέδρων άντλησης αργού στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009 (354).

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Bernstein εκτιμούν ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης θα ανέλθει στο 1,4% ως το 2020, έναντι 1,1% την περασμένη δεκαετία. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης την επόμενη πενταετία θα διαμορφωθεί σε 1,3%.

«Αναμένουμε ότι η ισορροπία θα επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2016. Αυτό θα επιτρέψει στις τιμές να ανακάμψουν προς το οριακό κόστος των 60 δολαρίων/βαρέλι» σημειώνουν, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ανέλθει στα 101,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως το 2020, από 94,6 εκατομμύρια σήμερα.

«Όλη η καθαρή αύξηση θα είναι στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, με τη ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ, πιθανώς, να μειώνεται κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα την επόμενη πενταετία», προσθέτουν.