Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου εν όψει της συνάντησης των μεγάλων παραγωγών, αυτήν την εβδομάδα, στην Ντόχα του Κατάρ και ενώ ενισχύονται οι προσδοκίες για ενδεχόμενη συμφωνία "παγώματος"

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου εν όψει της συνάντησης των μεγάλων παραγωγών, αυτήν την εβδομάδα, στην Ντόχα του Κατάρ και ενώ ενισχύονται οι προσδοκίες για ενδεχόμενη συμφωνία "παγώματος".

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, συμβολαίου παραδόσεως Μαΐου, ενισχύεται κατά 0,98% στα 40,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο, το Brent σημειώνει άνοδο 1,19% στα 42,44 δολάρια το βαρέλι.

Θετικά στην πορεία του αργού επέδρασε η δήλωση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Alexander Novak, ότι η παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει στάσιμη το 2017.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ντόχα, στις 17 Απριλίου, το Αζερμπαϊτζάν διεμήνυσε πως τίθεται υπέρ ενδεχόμενου "παγώματος" της παραγωγής, με το Ιράκ - η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ - να έχει προβεί σε αύξηση 2% της παραγωγής, τον τελευταίο μήνα.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει πως θα συμφωνήσει σε "πάγωμα", μόνο με τη συμμετοχή του Ιράν, με το Κουβέιτ να σημειώνει πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία και δίχως τη στήριξη της Τεχεράνης. 

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Goldman Sachs τόνισαν πως το αποτέλεσμα της συνάντησης μπορεί να ασκήσει πτωτικές πιέσεις στην αγορά, με την Barclays να προειδοποιεί, επίσης, πως η συνάντηση θα μπορούσε να έχει περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς θεωρείται απίθανο για μια μερίδα των παραγωγών να συμφωνήσει σε "πάγωμα" της παραγωγής.

(capital.gr)