Επιμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στις ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, κάτι που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί, όπως είπε και χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «κόκκινη γραμμή».
«Εκεί που θα υπάρξει πρόβλημα, είναι αν οι "σκληροί" του κουαρτέτου επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για τις ενεργειακές εταιρείες που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τη συμφωνία του Αυγούστου», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Σήμερα το πρωί θα γίνει η συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους θεσμών, απ΄όπου ενδεχομένως θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις για τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.
Στο επίκεντρο των πιέσεων είναι τα ποσοστά που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτές τις εταιρείες και ειδικότερα το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 17% της ΔΕΗ.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη μεταβίβαση αυτών των μεριδίων από το ΤΑΙΠΕΔ στο «Ταμείο για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας», ωστόσο οι θεσμοί δεν φαίνεται να το δέχονται αυτό, πιέζοντας για την αξιοποίηση τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε ότι αφορά, πάντως, το θέμα του ΑΔΜΗΕ και των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, οι διαβουλεύσεις έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του σήμερα στην ΕΡΤ, ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης
Σχετικά με τις πιέσεις για ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε:
«Σε όσες συζητήσεις έχουν γίνει, μετά τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, δεν υπήρχε πάνω στο τραπέζι θέμα μείωσης της συμμετοχή του Δημοσίου στις αντίστοιχες επιχειρήσεις ενέργειας.
Τέθηκε αυτό για πρώτη φορά, την προηγούμενη εβδομάδα. Από μεριάς μου τους είπα ότι αυτό με αιφνιδιάζει, είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας του προηγούμενου Αυγούστου, κατά συνέπεια δεν είναι αποδεκτή μια συζήτηση πάνω σε αυτό.
Έκτοτε δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάποια άλλη συζήτηση. Θα δούμε στις 10 η ώρα, στο ραντεβού με τους θεσμούς».