Υψηλά κέρδη σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, εν όψει της συνάντησης των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στις 17 Απριλίου, στη Ντόχα του Κατάρ, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το «πάγωμα« της παραγωγής στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου

Υψηλά κέρδη σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, εν όψει της συνάντησης των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στις 17 Απριλίου, στη Ντόχα του Κατάρ, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το «πάγωμα« της παραγωγής στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου.

Το αμερικανικό αργό έκλεισε υψηλότερα κατά 1,6% στα 40,36 δολάρια το βαρέλι, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, κλείνοντας υψηλότερα από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά από τις 22 Μαρτίου. 

Το Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 2,1%, στα 42,83 δολάρια/βαρέλι.

Θετικά στην ψυχολογία της αγοράς επέδρασε η εκτίμηση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ότι η παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει στάσιμη το 2017.

Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ),  η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει τον Μάιο κατά 114.000 βαρέλια/ημέρα.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση που θα λάβει χώρα στη Ντόχα, στις 17 Απριλίου, το Αζερμπαϊτζάν είπε πως τίθεται υπέρ του «παγώματος» της παραγωγής.

Πάντως, η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει πως θα συμφωνήσει, μόνο με τη συμμετοχή του Ιράν, ενώ από την πλευρά του το Κουβέιτ σημείωσε πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία και δίχως τη στήριξη της Τεχεράνης.