Κόντρα Βιετνάμ - Κίνας για Πλατφόρμα Άντλησης Πετρελαίου στη Νότια Σίνική Θάλασσα

Κόντρα Βιετνάμ - Κίνας για Πλατφόρμα Άντλησης Πετρελαίου στη Νότια Σίνική Θάλασσα
energia.gr
Τρι, 12 Απριλίου 2016 - 10:43
Την απομάκρυνση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου από περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα ζητεί το Βιετνάμ από την Κίνα, σε ένα ακόμα επεισόδιο της ανοικτής κόντρας των δύο χωρών για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους

Την απομάκρυνση πλατφόρμας πετρελαίου από περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα ζητεί το Βιετνάμ από την Κίνα, σε ένα ακόμα επεισόδιο της ανοικτής κόντρας των δύο χωρών για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ήταν στο επίκεντρο του διπλωματικού επεισοδίου που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών και το 2014, όταν η Κίνα τοποθέτησε την εξέδρα κοντά στα νησιά Paracel, για τα οποία το Βιετνάμ ισχυρίζεται ότι βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ είπε ότι η Κίνα έχει μετακινήσει την πλατφόρμα σε περιοχή στον Κόλπο του Tonkin, στην οποία οι δύο χώρες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. 

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή η περιοχή είναι εντός των κινεζικών χωρικών υδάτων.