Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού, έπειτα από την
προειδοποίηση του ΟΠΕΚ για την επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά και τις προσδοκίες ότι στη συνάντηση της Ντόχα την επόμενη Κυριακή, η συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και θα είναι περισσότερο μία «συμφωνία κυρίων».
Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι διατηρούνται τα κέρδη στην παραγωγικότητα που έχουν πετύχει οι παραγωγοί shale oil στις ΗΠΑ, καθώς έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στο περιβάλλον των χαμηλότερων τιμών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρχουν μαζικά «λουκέτα».
Η τιμή του Μπρεντ υποχωρεί κατά 1% στα 43,66 δολάρια/βαρέλι και του αμερικανικού αργού (WTI) κατά 1% επίσης στα 41,60 δολάρια.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ φέρεται να είπε ότι η συμφωνία για το «πάγωμα« της παραγωγής (σ.σ. υπενθυμίζουμε, στα υψηλά επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου) θα έχει «χαλαρό» πλαίσιο με λίγες λεπτομερείς δεσμεύσεις.
Επί της ουσίας, φέρεται να είπε ότι θα είναι περισσότερο μία «συμφωνία κυρίων».
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ακόμα και οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, εντός και εκτός ΟΠΕΚ, καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή δεν θα είναι αρκετή ώστε να μειωθεί η διαφορά του 1 έως 2 εκατ. βαρελιών/ημέρα που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις διεθνείς αγορές.