Ομόλογα για την Εταιρεία Διαχείρισης του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη Εξέδωσε η Βουλγαρική Κυβέρνηση

Ομόλογα για την Εταιρεία Διαχείρισης του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη Εξέδωσε η Βουλγαρική Κυβέρνηση
energia.gr
Πεμ, 14 Απριλίου 2016 - 18:05
Στην έκδοση ομολόγων προχώρησε η βουλγαρική κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων της εταιρείας διαχείρισης του πρότζεκτ της κατασκευής του πετρελαιοαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Η ανακοίνωση, την Τετάρτη, για έκδοση ομολόγων αξίας 88.000 βουλγαρικών λεβ με στόχο τη χρηματοδότηση της εταιρείας Project Company Oil Pipeline Burgas - Alexandroupolis BG δεν αποτελεί την πρώτη κρατική ενίσχυση, από βουλγαρικής πλευράς, στο πρότζεκτ

Στην έκδοση ομολόγων προχώρησε η βουλγαρική κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων της εταιρείας διαχείρισης του πρότζεκτ της κατασκευής του πετρελαιοαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

 

Η ανακοίνωση, την Τετάρτη, για έκδοση ομολόγων αξίας 88.000 βουλγαρικών λεβ με στόχο τη χρηματοδότηση της εταιρείας Project Company Oil Pipeline Burgas - Alexandroupolis BG δεν αποτελεί την πρώτη κρατική ενίσχυση, από βουλγαρικής πλευράς, στο πρότζεκτ.

Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από το φθινόπωρο του 2011 υπήρξαν έξι ανάλογες περιπτώσεις ενίσχυσης, με την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2015. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 24,1829 εκατ. λεβ.

 

Το κοινό πρότζεκτ Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας εγκαταλείφθηκε από βουλγαρικής πλευράς με πρωτοβουλία της πρώτης κυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ, το 2010, με το κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει το «πάγωμα» των διαδικασιών κατασκευής τον Μάρτιο του 2013.

 

Σήμερα, ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση δηλώνει ότι η κρατική κοινοπραξία πρέπει να εκπληρώσει τις «οικονομικές της δεσμεύσεις το 2016 ως μέτοχος στη διεθνή εταιρεία Trans Balkan Pipeline BV, που είναι εγγεγραμμένη στο Άμστερνταμ και η οποία συστήθηκε από διακυβερνητική επιτροπή συνεργασίας με αντικείμενο την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα».

Η εταιρεία Trans-Balkan Pipeline B.V. (ТВР) ιδρύθηκε με σκοπό τη διαχείριση της υλοποίησης του παραπάνω σχήματος όπου οι ρωσικές εταιρείες Transneft, Rosneft και Gazpromneft κατέχουν συνολικά το 51% των μετοχών, ενώ Βουλγαρία και Ελλάδα από 24,5% η καθεμία.

 

Το κόστος κατασκευής, βάσει της συμφωνίας του 2007, υπολογίζεται σε 1 δις ευρώ.

Αν και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες «αναβίωσης» του πρότζεκτ, με τελευταίες τις συζητήσεις τον περασμένο Ιούνιο, ανάμεσα στους τότε Υπουργούς Ενέργειας Ελλάδος και Ρωσίας, Λαφαζάνη και Νόβακ, λόγω ενδιαφέροντος από εταιρείες όπως η Chevron, ωστόσο, ο τελευταίος δήλωσε αργότερα ότι η απόφαση της Βουλγαρίας ήταν αυτή που κατέστησε αδύνατη την επανεκκίνηση του έργου.