Νέα υποχώρηση σημείωσαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ψαλίδισε τις ελπίδες της αγοράς για ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης την ώρα που όλα δείχνουν ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί στη συνάντησή τους την ερχόμενη Κυριακή δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στο απαραίτητο για τη μείωση της πετρελαϊκής υπερπροσφοράς πάγωμα της παραγωγής

Νέα υποχώρηση σημείωσαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ψαλίδισε τις ελπίδες της αγοράς για ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης την ώρα που όλα δείχνουν ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί στη συνάντησή τους την ερχόμενη Κυριακή δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στο απαραίτητο για τη μείωση της πετρελαϊκής υπερπροσφοράς πάγωμα της παραγωγής.

Η υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ λειτουργούσα Υπηρεσία αναθεώρησε προς το επιφυλακτικότερο την Πέμπτη τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση το 2016 και τώρα θεωρεί ότι θα περιοριστεί στα 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο ΙΕΑ δεν έκρυψε, μάλιστα, ότι ενδεχόμενο πάγωμα της πετρελαϊκής παραγωγής (στην απίθανη περίπτωση που θα ομονοούσαν τα μέλη και τα μη μέλη του OPEC) θα είχε μόνο οριακή επίπτωση στην αγορά.

Της εκθέσεως του ΙΕΑ προηγήθηκε την Τετάρτη νεότερη, μετριοπαθέστερη πρόβλεψη του OPEC για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση.

Στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου η τιμή του Brent υποχωρούσε το απόγευμα της Πέμπτης κατά 54 σεντς στα 43,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 47 σεντς (συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης) στα 41,29 δολάρια το βαρέλι.

Συμφωνία κυρίων στο Κατάρ

Την Κυριακή οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί του κόσμου, μέλη και μη μέλη του OPEC, συναντώνται στη Ντόχα του Κατάρ για να επικυρώσουν την κατ' αρχήν συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει το Φεβρουάριο να παγώσουν την παραγωγή τους στα επίπεδα του Ιανουαρίου προκειμένου να ανακάμψει η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά και οι τιμές.

Ο ρώσος υπουργός Πετρελαίου Αλεξάντερ Νόβακ, ωστόσο, σε ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών που έκανε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στη Μόσχα είπε ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να επικυρωθεί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους . «Η συμφωνία δεν θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή της, αφού πιθανότατα δεν θα μπουν καν υπογραφές. Θα πρόκειται μάλλον για μια συμφωνία κυρίων», μετέφερε ένας εκ των συμμετασχόντων στην ενημέρωση.

πηγή: tovima.gr