ΗΠΑ: Δυσοίωνο το Μέλλον στο Ουαϊόμινγκ Λόγω Πτώσης Των Τιμών Πετρελαίου, Αερίου και Άνθρακα

ΗΠΑ: Δυσοίωνο το Μέλλον στο Ουαϊόμινγκ Λόγω Πτώσης Των Τιμών Πετρελαίου, Αερίου και Άνθρακα
energia.gr
Δευ, 18 Απριλίου 2016 - 13:54
Για 17 χρόνια, ο κ. Scott Pearce εργάστηκε ως μηχανικός στην περιοχή Powder River Basin, την επονομαζόμενη ως Σαουδική Αραβία των δυτικών κοιτασμάτων άνθρακα, που βρίσκεται ανάμεσα στη νοτιοανατολική Μοντάνα και το βορειοανατολικό Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Αλλά πριν από περίπου μια εβδομάδα, υπήρξε θύμα της συρρίκνωσης της τοπικής οικονομίας, ένα από τα σχεδόν 500 άτομα που απολύθηκαν από τα ορυχεία Black Thunder και North Antelope Rochelle της περιοχής

Για 17 χρόνια, ο κ. Scott Pearce εργάστηκε ως μηχανικός στην περιοχή Powder River Basin, την επονομαζόμενη ως Σαουδική Αραβία των δυτικών κοιτασμάτων άνθρακα, που βρίσκεται ανάμεσα στη νοτιοανατολική Μοντάνα και το βορειοανατολικό Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Αλλά πριν από περίπου μια εβδομάδα, υπήρξε θύμα της συρρίκνωσης της τοπικής οικονομίας, ένα από τα σχεδόν 500 άτομα που απολύθηκαν από τα ορυχεία Black Thunder και North Antelope Rochelle της περιοχής. Ήταν ένας από τους τελευταίους και τους χειρότερους κύκλους απωλειών θέσεων εργασίας που υπέστη ποτέ η πολιτεία του Wyoming, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Οπουδήποτε αλλού, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αλλά στην πιο αραιοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, η ύφεση επιστρέφει. Ενεργειακά εξαρτώμενες πόλεις, όπως η προαναφερθείσα, όπου οι ζωές και οι περιουσίες των ανθρώπων βασίζονται στον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που βρίσκονται στο υπέδαφός τους, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με το κλείσιμο πολλών εταιρειών στη βιομηχανία του άνθρακα, έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της ενεργειακά εξαρτώμενης οικονομίας του Ουαϊόμινγκ και «διάβρωσαν» ένα λεπτό δίχτυ ασφαλείας για τους φτωχούς και ηλικιωμένους κατοίκους της. Ο ενεργειακός κλάδος που βοήθησε στην ανάπτυξη του Ουαϊόμινγκ επτά ή οκτώ χρόνια νωρίτερα, τώρα οδηγεί στην συρρίκνωσή του, καθώς 5.500 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε εταιρείες ενέργειας - ένας μεγάλος αριθμός για μια πολιτεία με 580.000 κατοίκους.

Η κήρυξη πτωχεύσεων στη βιομηχανία άνθρακα και μια επιβράδυνση στις γεωτρήσεις πετρελαίου έχουν αρχίσει να δημιουργούν συνθήκες οικονομικής κρίσης από τα Απαλάχια Όρη μέχρι την Αλάσκα, αλλά τα αποτελέσματα είναι φανερά ειδικά στο Ουαϊόμινγκ.

Το ποσοστό ανεργίας της πολιτείας έχει αυξηθεί κατά 1.2% το προηγούμενο έτος, περισσότερο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, αναφέρουν οι ΝΥΤ. Ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας του Wyoming είναι περίπου ίσο με τον εθνικό μέσο όρο (5%), οι απολύσεις έχουν δημιουργήσει θύλακες μιας νέας ύφεσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι τουρίστεςκαι οι αγοραστές δεύτερηςκατοικίαςεξακολουθούν νασυρρέουνστην κοιλάδα του Jackson Hole,οιανεμογεννήτριεςαυξάνονται κατά μήκος τωνπεδιάδων και η Microsoft αναπτύσσει ένα κέντροδεδομένωνστη πρωτεύουσα της πολιτείας του Ουαϊόμινγκ, Cheyenne.Αλλά όλα αυτά ωχριούν μπροστά στη σκιάπουδημιουργεί ο τομέας της ενέργειας σε ολόκληρη την οικονομία.

Η πτώση των φορολογικών εσόδων οδήγησε σε βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και ώθησε τους νομοθέτες να αντλήσουν 180 εκατομμύρια δολάρια από το ταμείο της πολιτείας. Οι περικοπές του προϋπολογισμού ενέτειναν επίσης μια συζήτηση στο εσωτερικό της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης της πολιτείας για το αν θα επεκτείνει το κοινωνικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης Medicaid για οικογένειες και άτομα με χαμηλό εισόδημα και περιορισμένους πόρους. Οι Δημοκρατικοί είπαν ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό και η απόρριψη του προγράμματος Medicaid επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση της πολιτείας του Ουαϊόμινγκ.

Κάποιοι συντηρητικοί νομοθέτες και απολυμένοι εργάτες δηλώνουν την εναντίωσή τους στους κανονισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα για το πρόγραμμα περιορισμού χρήσης άνθρακα και της διακοπής μίσθωσης της δημόσιας γης στο υπέδαφος της οποίας υπάρχει η συγκεκριμένη πηγή ενέργειας. Αλλά άλλοι ανέφεραν ότι ο άνθρακας ανταγωνιζόταν το φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο και ότι η γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανακάμψει όταν και οι αντίστοιχες τιμές αυξηθούν.

Πόλεις, όπως το Wright της πολιτείας του Ουαϊόμινγκ, προετοιμάζονται ακόμη για το χειρότερο, καθώς η συγκεκριμένη πόλη υπέστη τις συνέπειες ενός καταστροφικού ανεμοστρόβιλου που σκότωσε δύο ανθρώπους και κατέστρεψε 90 σπίτια.

Τα συγκροτήματα διαμερισμάτων στην πόλη κάποτε είχαν λίστες αναμονής, και ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» της πόλης αυτής ήταν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στάθμευσης ενός υπερβολικά υψηλού αριθμού οχημάτων στους δρόμους, δήλωσε η κα Brandi Harlow, συντονίστρια της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Τώρα, πρόσθεσε η κα Harlow, δουλεύει για να φέρει σε επαφή εμπειρογνώμονες με κατοίκους της περιοχής, ώστε να τους συμβουλέψουν για το πώς να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, να αναζητήσουν εργασία και να υποβάλουν αίτηση για κουπόνια τροφίμων.

Ο προϋπολογισμός των 3 εκατομμυρίων δολαρίων της πόλης Wright έχει ήδη μειωθεί περίπου 30%. Και καθώς οι εργαζόμενοι στην περιοχή ανησυχούν για την ύπαρξη περισσότερων απολύσεων, υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα αβέβαιο πού ακριβώς βρίσκεται ο πάτος. «Μου θυμίζει σαν να πηγαίνω σε κηδεία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης Wright, κ. Ralph Kingan. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην πόλη μου», συμπλήρωσε.