Εποχική Αλλά Καλοδεχούμενη Πτώση της Χονδρεμπορικής Τιμής του Ρεύματος  

Εποχική Αλλά Καλοδεχούμενη Πτώση της Χονδρεμπορικής Τιμής του Ρεύματος
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 24 Απριλίου 2025 - 15:18

Στα 85,15 ευρώ/MWh, με ισχυρή πτώση -15,06% διαμορφώθηκε για αύριο, Παρασκευή, 25 Απριλίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στον ηλεκτρισμό, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έφθασε σήμερα, Πέμπτη 24 Απριλίου, στα 100,40 ευρώ/MWh, από 124,43 ευρώ/ΜWh, την ίδια ημέρα, το 2024. Όσο απομακρυνόμαστε από την κρίσιμη περίοδο των εορτών του Πάσχα, όταν και υπήρχε κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ένεκα της έντονης πτώσης της ζήτησης εν μέσω υπεραπόδοσης των ΑΠΕ, τόσο επέρχεται ισορροπία και στο μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Συγκεκριμένα, για την Παρασκευή, 25 του μήνα, το μείγμα καυσίμου αποτελείται από ΑΠΕ, σε ποσοστό 39,80%, φυσικό αέριο, σε ποσοστό 30,37% και ακολουθούν, οι (αυξημένες) εισαγωγές (20,44%), τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (3,09%) και ο λιγνίτης (2,90%). Η ζήτηση εμφανίζεται ελαφρά μειωμένη, κατά  -3,36%, στις 258,105 MWh, από 267,09 MWh, σήμερα, Πέμπτη 24 Απριλίου.     

(Τιμές Ηλεκτρισμού της Aγοράς Επόμενης Ημέρας, 25/4/2025. Πηγή: ΕΧΕ)

Aνάλογη πτωτική πορεία με την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθούν οι χονδρικές τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη που υποχωρούν αυτή την άνοιξη από τα υψηλότερα επίπεδά τους της τελευταίας διετίας, χάρη στην διολίσθηση των τιμών του φυσικού αερίου και στην ραγδαία ανάκαμψη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. 

Για παράδειγμα, στις 15:00 ώρα Ελλάδας, η τιμή των futures φυσικού αερίου, για παραδόσεις επόμενου μήνα, στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, κινούνται, ενδοσυνεδριακά, στη ζώνη διακύμανσης μεταξύ 33,700-33,780 ευρώ/MWh με ποσοστιαία πτώση της τάξης του -1, 05%. 

Το ακριβό φυσικό αέριο που πλήρωσε η Ευρώπη τον χειμώνα που μας πέρασε, εξαιτίας των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών και η ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων στις αποθήκες, ώθησαν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Παράλληλα, οι υποτονικές ταχύτητες του ανέμου περιόρισαν μεγάλο μέρος της παραγωγής αιολικής ενέργειας κατά την ίδια περίοδο, και υποχρέωσε τους παραγωγούς ηλεκτρισμού, από την Γερμανία μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, να χρησιμοποιήσουν περισσότερο φυσικό αέριο.

 Δεν ήταν, επομένως, τυχαίο, ότι οι υψηλές τιμές του ορυκτού καυσίμου συμπαρέσυραν στην άνοδο και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που κατέγραψαν υψηλά δύο ετών κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2025.   

Οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα, για να φθάσουν σε νέα υψηλά των τελευταίων 20 μηνών, επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστος βασικές βιομηχανικές δραστηριότητες, στις μεγάλες οικονομίες, που είχαν μόλις αρχίσει να ανακάμπτουν από την ενεργειακή κρίση του 2022. 

Ασφαλώς, δεν έμειναν αλώβητα ούτε τα νοικοκυριά που αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις από το άλμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης, που θύμιζε, σε πολλά, τις πληγές από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με αφορμή της ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι τις χειρότερες επιπτώσεις από την ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους, δεν υπέστησαν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά κυρίως οι οικονομίες της ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς οι τιμές του ρεύματος στις χώρες της περιοχής ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες στην Δυτική Ευρώπη κατά την τελευταία χειμερινή περίοδο. 

Εν τούτοις, το τέλος του χειμώνα, η ανάκαμψη της παραγωγής αιολικής ενέργειας και η αύξηση της παραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, από την αρχή της άνοιξης, έχουν ήδη επιδράσει ευεργετικά στις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού και τις έχουν μειώσει πλέον περισσότερο από το μισό, σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του έτους. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην αρχή Μαρτίου, η κατακόρυφη άνοδος της παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Γερμανία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα οι ενδοημερήσιες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας να υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν! 

Θα πρέπει να επισημάνουμε, όμως, ότι οι αρνητικές τιμές του ρεύματος, αν και είναι επωφελείς για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών και σε συγκεκριμένες χώρες, αποθαρρύνουν, εν γένει, τις επενδύσεις σε προσθήκη νέας δυναμικότητας, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ δεν επωφελούνται καθόλου από τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα. 

Η ηλιακή παραγωγή στην Ευρώπη αυξάνεται ραγδαία και πρόκειται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι. Οι αναλυτές προειδοποιούν όμως ότι η εγγενώς ασταθής αγορά φυσικού αερίου, θα μπορούσε να αρχίσει να ωθεί τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανοδικά, μετά το φθινόπωρο και καθώς θα πλησιάζουμε στην επόμενη χειμερινή περίοδο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr