Ως γνωστό, οκτώ μέλη του OPEC+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, εξέπληξαν την αγορά στις αρχές Απριλίου ανακοινώνοντας σχέδια για αύξηση της συνολικής παραγωγής πετρελαίου τον Μάιο κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως, από μια προηγουμένως στοχευμένη αύξηση 122.000 b/d. Να σημειωθεί ότι η μέση παγκόσμια ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου και NGL’s το 2024 έφθασε τα 102,815 χιλιάδες βαρέλια στην ημέρα.
Όταν τα μέλη συναντηθούν στις 5 Μαΐου για να θέσουν στόχους παραγωγής για τον Ιούνιο, η Σαουδική Αραβία είναι πιθανό να πιέσει τον όμιλο να αυξήσει την παραγωγή κατά παρόμοιο ποσό, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο βασίλειο, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν είχε ληφθεί τελική απόφαση.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε 2,4% το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο, ενώ το WTI, ο δείκτης των ΗΠΑ, ήταν 2,7 τοις εκατό χαμηλότερα.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του OPEC+ έχουν συγκρατήσει την παραγωγή τα τελευταία τρία χρόνια, μειώνοντας τη συνδυασμένη παραγωγή τους κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια b/d σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τις τιμές του αργού υψηλότερα. Αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν να διατηρηθεί το αργό πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, αλλά οι περικοπές έγιναν λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου λόγω της ασθενούς αύξησης της ζήτησης και της αυξημένης παραγωγής πετρελαίου αλλού.
Σε απάντηση, ο όμιλος υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε να χαλαρώνει ορισμένες από τις περικοπές από αυτόν τον μήνα. Η απόφαση ακολούθησε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επωμίστηκε το μεγαλύτερο μερίδιο των περικοπών, και άλλων μελών, όπως το Καζακστάν, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν υπερβεί τις ποσοστώσεις τους.
Ο OPEC δημοσίευσε ένα νέο σχέδιο παραγωγής την περασμένη εβδομάδα με στόχο πολλά μέλη να μπορέσουν να αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή τους, μέσω πρόσθετων περικοπών στο μέλλον, αλλά οι εταιρείες παραμένουν δύσπιστες ως προς τον βαθμό στον οποίο οι χώρες θα συμμορφωθούν.
Ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα προσπαθήσει να προσαρμόσει την παραγωγή του σύμφωνα με τα σχέδια του OPEC+, αλλά ότι έπρεπε να ενεργήσει για τα δικά του «εθνικά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι η χώρα είχε περιορισμένη επιρροή στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που κυριαρχούν στην παραγωγή πετρελαίου της.
«Θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τις ενέργειές μας», δήλωσε ο Erlan Akkenzhenov στο Reuters. «Εάν οι εταίροι μας… δεν είναι ικανοποιημένοι με την προσαρμογή των ενεργειών μας, τότε και πάλι θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα με όλες τις επακόλουθες συνέπειες».
Το Reuters ανέφερε επίσης νωρίτερα την Τετάρτη ότι ορισμένα μέλη του OPEC+ επιθυμούσαν να αυξήσουν την ονομαστική παραγωγή τους τον Ιούνιο, με παρόμοιο όγκο με αυτόν που συμφωνήθηκε για τον Μάιο, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.


Η προοπτική αύξησης της προσφοράς πετρελαίου από τον OPEC+ έρχεται καθώς οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να περιορίσουν το παγκόσμιο εμπόριο, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε τις προσδοκίες του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος κατά περίπου ένα τρίτο από 1,03 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 730.000 b/d και σημείωσε ότι είναι πιθανές περαιτέρω αναθεωρήσεις προς τα κάτω ανάλογα με την εξέλιξη του δασμολογικού προγράμματος του προέδρου των ΗΠΑ.
Σήμερα, το Brent, το διεθνές Benchmark κινείτο ανοδικά στα €66.88 το βαρέλι για παραδόσεις Ιουνίου, ενώ το Αμερικανικό WTI είχε καθοδικές τάσεις στα $62.97 το βαρέλι.