Νόβακ: «Μόνο η Gazprom Μπορεί Σήμερα να Έχει Πρόσβαση στους Εξαγωγικούς Αγωγούς Αερίου της Ρωσίας

Νόβακ: «Μόνο η Gazprom Μπορεί Σήμερα να Έχει Πρόσβαση στους Εξαγωγικούς Αγωγούς Αερίου της Ρωσίας
energia.gr
Τρι, 26 Απριλίου 2016 - 13:17
Δεν τίθεται θέμα πρόσβασης των ιδιωτικών εταιρειών στους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα, Μ. Τρίτη, ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ. «Υπάρχει ένας εξαγωγέας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πωλήσεις μέσω εξαγωγών δεν συζητούνται προς το παρόν. Ειδικότερα, δεν εξετάζεται το θέμα του δικαιώματος πρόσβασης σε εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών σε άλλη εταιρεία πλην της Gazprom», τόνισε

Δεν τίθεται θέμα πρόσβασης των ιδιωτικών εταιρειών στους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα, Μ. Τρίτη, ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Υπάρχει ένας εξαγωγέας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πωλήσεις μέσω εξαγωγών δεν συζητούνται προς το παρόν. Ειδικότερα, δεν εξετάζεται το θέμα του δικαιώματος πρόσβασης σε εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών σε άλλη εταιρεία πλην της Gazprom», τόνισε.

Σήμερα η Gazprom είναι η μόνη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου που έχει πρόσβαση σε εξαγωγικούς αγωγούς.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Arkady Dvorkovich, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για απόδοση δικαιώματος πρόσβασης σε ανεξάρτητες εταιρείες μολονότι οι εταιρείες παραγωγής επιθυμούν να εξαγάγουν αέριο, καθώς δεν υπάρχουν σχέδια διαχωρισμού του τμήματος της μεταφοράς στον τομέα των εξαγωγών αερίου.

Η Novatek και η Rosneft έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, με αίτησή τους, πρόσβαση σε αγωγό εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη, αφού είχαν λάβει πρόσβαση σε εξαγωγές LNG από τα παραγωγικά πρότζεκτ τους.