Με έντονα αρνητική κλίση που αλλάζουν την εβδομαδιαία τάση κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η προσοχή στρέφεται εκ νέου στις ανησυχίες για τα επίπεδα ζήτησης του αργού με τους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή να έχουν υποχωρήσει.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο μέτρο των τιμών, το συμβόλαιο του Brent διαπραγματεύεται στα 79,2 δολάρια το βαρέλι με απώλειες σήμερα της τάξεως του 2,3% ή 1,8 δολαρίων. Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI βλέπει τη δική του αξία να υποχωρεί στα 76,2 δολάρια τα βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 2,5% ή 2 δολαρίων. Σε αυτό το κλίμα και τα δύο συμβόλαια διαγράφουν τα εβδομαδιαία κέρδη τους και πλέον το Brent οδεύει να κλείσει το πενθήμερο στο -0,6% σωρευτικά και το WTI στο -1%.

Μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, οι τιμές του πετρελαίου είχαν δείξει ήδη από τις αρχές της τρέχουσας να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς με τους οποίους ανέκαμπταν οι μετοχές μετά το παγκόσμιο sell-off της 5ης Αυγούστου, αν και έλαβαν κάποια στήριξη από τα θετικά πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

 Ο γεωπολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είχε επίσης προσθέσει premium στις τιμές, αλλά με την ένταση να αποκλιμακώνεται όλο και περισσότερο στην περιοχή η προσοχή δείχνει να επανέρχεται στα θεμελιώδη της αγοράς, με την αδυναμία που δείχνει η ζήτηση αργού στην Κίνα να συνιστά τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.

Συγκεκριμένα,  η υποβάθμιση των προβλέψεων του OPEC για την παγκόσμια ζήτηση τη Δευτέρα και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα διύλισης στην Κίνα ήταν μειωμένη παραπάνω από 6% τον Ιούλιο, είναι οι παράγοντες που καθοδηγούν πλέον τις κινήσεις των traders.

Όπως σχολιάζει ο Στίβεν Ίνες της SPI Asset Management σε σημείωμα, «οι επενδυτές στο πετρέλαιο δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην έντονη διάθεση ανάληψης ρίσκου που καλλιέργησαν τα ισχυρά στοιχεία για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μία σειρά από σκούρα σύννεφα, από την Κίνα έως τις ανησυχίες για ενδεχόμενο πλεόνασμα αργού στην αγορά στους επόμενους μήνες, ήταν ένας σίγουρος τρόπος να δοθεί τέλος στο πάρτι».