Ερωτηματικά εγείρει η δήλωση του Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπροέδρου της Κομισιόν με αρμοδιότητα την Ενεργειακή Ένωση, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα καταλήξει να έχει περισσότερο αέριο από ότι χρειάζεται μέσω της κατασκευής του Nord Stream 2

Ερωτηματικά εγείρει η δήλωση του Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπροέδρου της Κομισιόν με αρμοδιότητα την Ενεργειακή Ένωση, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα καταλήξει να έχει περισσότερο αέριο από ότι χρειάζεται μέσω της κατασκευής του Nord Stream 2.

Καθώς ο αγωγός θα διπλασιάσει τις ποσότητες που εισάγονται από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής, ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι τα ρωσικό πρότζεκτ «υποδεικνύει ότι θα κατασκευαστεί υπερβάλλουσα μεταφορική ικανότητα και θα καταστήσει οικονομικά πολύ δυσχερή τη χρήση της Ουκρανίας ως οδό μεταφοράς».

Ως επιχείρημα ενάντια στην κατασκευή του Nord Stream 2 προβάλλεται από αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν το ότι θα μειώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Επιπλέον, ο Σέφκοβιτς τόνισε ότι ο Nord Stream 2 θα θέσει υπό απειλή τη χρήση του υφιστάμενου αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει αέριο στη Γερμανία και την Πολωνία. Ωστόσο, η δήλωση αυτή προκαλεί απορία καθώς έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και ειδικότερα από την Ενεργειακή Ένωση, την προώθηση της οποίας έχει ως αρμοδιότητα ο Μάρος Σέφκοβιτς, προβάλλει ως λύση, και μάλιστα οικονομικά συμφέρουσα, η εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αγωγού αντιτείνουν ότι είναι ο Nord Stream 2 απαραίτητος για να καλύψει την παραπάνω ζήτηση στην Ε.Ε. με ορίζοντα το 2035. Ο Σέφκοβιτς απαντά στις θέσεις αυτές λέγοντας ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει τη γνώμη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης για αέριο στην Ευρώπη, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.