Η αιολική ενέργεια μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες εξισορρόπησης σε χαμηλότερο κόστος έναντι άλλων πηγών παραγωγής ενέργειας, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Zιλ Ντίκσον, μιλώντας στο συνέδριο Platts European Power, που έγινε στο Άμστερνταμ

Η αιολική ενέργεια μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες εξισορρόπησης σε χαμηλότερο κόστος έναντι άλλων πηγών παραγωγής ενέργειας, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Ziλ Ντίκσον, μιλώντας στο συνέδριο Platts European Power, που έγινε στο Άμστερνταμ.

«Το να δώσουμε στις μεταβλητές ΑΠΕ πλήρη πρόσβαση στις αγορές εξισορρόπησης θα είναι αμοιβαία επωφελές. Η αιολική ενέργεια μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες εξισορρόπησης με φθηνότερο κόστος σε σχέση με τις συμβατικές (μονάδες) και είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση ενός αποδοτικού από πλευράς κόστους συστήματος ενέργειας», σημείωσε. 

«Η ΕΕ τώρα εξετάζει σε ποιο βαθμό θα μπορούν οι ΑΠΕ να εμπλακούν στις αγορές εξισορρόπησης. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αξιολογήσει αυτά τα ζητήματα στις νέες νομοθετικές προτάσεις για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού, που αναμένονται στα τέλη του έτους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης», προσέθεσε.

Ο CEO της WindEurope εξήγησε πως οι μονάδες αιολικής ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο της συχνότητας στο σύστημα και στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Όπως επισήμανε, πιλοτικά projects έχουν ήδη δείξει ότι μπορεί να βοηθήσουν στις πρωτεύουσες και δευτερεύουσες εφεδρείες που είναι απαραίτητες όταν έχουμε διακυμάνσεις της συχνότητας στο δίκτυο, ενώ ζήτησε από την Κομισιόν στο πλαίσιο των προτάσεων της για τον σχεδιασμό της αγοράς να διευκολύνει την πλήρη πρόσβαση των ΑΠΕ τόσο στις εξισορρόπηση όσο και στις αγορές όπου αφορούν άλλες επικουρικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι σε  WindEurope έχει μετονομαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA).  Έχει περισσότερα από 500 μέλη, δραστηριοποιείται σε 50 χώρες και προωθεί την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη και σε παγκόσμια κλίμακα.