Η Επίτροπος εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για την ολοένα και πιο αρνητική στάση στην ΕΕ απέναντι στις εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Επίτροπος εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για την ολοένα και πιο αρνητική στάση στην ΕΕ απέναντι στις εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μάλστρομ είπε ότι την ενοχλεί το γεγονός πως οι συνομιλίες για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), που ξεκίνης;ν πριν από τρία χρόνια, αντιμετωπίζουν έντονη κριτική στα κράτη μέλη, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εντολή από τα ίδια τα κράτη μέλη.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 70% των Γερμανών πιστεύει ότι μια συμφωνία ΤΤΙΡ θα φέρει «ως επί το πλείστον μειονεκτήματα», συγκριτικά με το 55% σε παρόμοια δημοσκόπηση τον Ιούνιο του 2014 με σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων να χαρακτηρίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών ως τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Τελικά, για την αρνητική φήμη της ΤΤΙΡ στην ΕΕ ευθύνονται οι αρχηγοί κρατών που δεν δείχνουν ευθύνη και δεν προασπίζονται τις εμπορικές διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό τους, σύμφωνα με τη Malmström.

«Σε αυτόν τον τομέα, δεν νομίζω ότι κάνουν αρκετά», δήλωσε η Μάλστρομ σε συνέντευξή της σε ραδιόφωνο της Σουηδίας τη Δευτέρα (9 Μαΐου).

Επικριτική απέναντι στον Ολάντ

Η Επίτροπος επιτέθηκε κατά του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέκρινε ανοιχτά τις διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία ως έχει σήμερα. Ο Ολάντ ανέφερε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον γεωργικό τομέα της Γαλλίας, καθώς και να υπονομεύσει τις περιβαλλοντικές αρχές. Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Ματίας Φεκλ κατηγόρησε εν τω μεταξύ τις ΗΠΑ ότι δεν θέλουν να συμβιβαστούν.

«Σημειώνω ότι είναι η αρχή μιας γενικής προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία και συνεπώς είναι πάντα της μόδας να χτυπούν τα εμπορικά ζητήματα», δήλωσε η Μάλστρομ.

«Αλλά η γαλλική κυβέρνηση δεν μας ζητηθεί σε καμία περίπτωση να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις. Η κριτική αυτή δεν μας επικοινωνήθηκε με κανέναν τρόπο», πρόσθεσε.