Γαλλία: Σχέδια για Ελάχιστη Τιμή 30 Ευρώ στα Δικαιώματα CO2 και Ελπίδες για Στήριξη από τη Γερμανία

Γαλλία: Σχέδια για Ελάχιστη Τιμή 30 Ευρώ στα Δικαιώματα CO2 και Ελπίδες για Στήριξη από τη Γερμανία
energia.gr
Πεμ, 12 Μαΐου 2016 - 08:17
Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Γαλλίας, Σενγκολέν Ρουαγιάλ, σχεδιάζει να επιβάλει από το επόμενο έτος μία ελάχιστη τιμή για τα δικαιώματα εκπομπών CO2 που είναι πενταπλάσια από την τρέχουσα τιμή στην αγορά (EU ETS) και ελπίζει ότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την κίνηση

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Γαλλίας, Σενγκολέν Ρουαγιάλ, σχεδιάζει να επιβάλει από το επόμενο έτος μία ελάχιστη τιμή για τα δικαιώματα εκπομπών CO2 που είναι πενταπλάσια από την τρέχουσα τιμή στην αγορά και ελπίζει ότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την κίνηση, προκειμένου το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (EU ETS) να καταστεί αποτελεσματικό και χρήσιμο εργαλείο στον δρόμο για την απανθρακοποίηση.

«Η ιδέα είναι θα αποφασίσουμε μαζί με τη Γερμανία και θα δημιουργήσουμε μία δυναμική για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε η Γαλλίδα υπουργός σε συνέντευξή της στο Bloomberg. Η ελάχιστη τιμή, περίπου 30 ευρώ ο τόνος, θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, προσέθεσε.

Η κατάρρευση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών κατά 80% περίπου από το υψηλό του 2008 έχει ουσιαστικά καταστήσει ανέξοδη την χρήση των πιο ρυπογόνων καυσίμων, όπως ο άνθρακας. Εταιρείες όπως η Electricite de France και η Engie έχουν ζητήσει να θεσμοθετηθεί μία ελάχιστη τιμή στα τουλάχιστον 30 ευρώ, γεγονός που θα συμβάλει συν τοις άλλοις στην αύξηση της χρησιμοποίησης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. 

Αν και διαφωνούν με την ιδέα της ελάχιστης τιμής, και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα οι γερμανικές, έχουν τονίσει ότι χρειάζονται υψηλότερες τιμές για τα δικαιώματα εκπομπών.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Engie, Gerard Mestrallet, ετοιμάζει προτάσεις για ένα πανευρωπαϊκό «διάδρομο» (corridor), συμπεριλαμβανόμενης της ελάχιστης τιμής, είπε η κυρία Ρουαγιάλ. Σημειώνεται ότι ανάλογο πρόγραμμα σε εφαρμογή έχει η Βρετανία.  

«Η ιδέα είναι για ένα "διάδρομο" των τιμών άνθρακα με "πάτωμα" και με κάποιες πιθανές αλλαγές ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση» σε αυτό το καθεστώς, σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός. Τα έσοδα που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυσης των επενδύσεων στις ΑΠΕ, συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα εφαρμόσει ακόμα και μονομερώς την ελάχιστη τιμή για τα δικαιώματα εκπομπών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι πιο επιφυλακτική, ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας που είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, είναι μία ιδέα που εξετάζει. 

Αντίθετος στην ιδέα της ελάχιστης τιμής είναι ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Μιγκέλ Κανιέτε. Η Κομισιόν έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή από το 2019 τον μηχανισμό του Market Stability Reserve, που αυτόματα θα ελέγχει την προσφορά δικαιωμάτων όταν υπερβαίνει έναν προκαθορισμένο στόχο. 

Μία αλλαγή του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών απαιτεί πρώτον να υπάρξει σχετική πρόταση από την Κομισιόν και εν συνεχεία αυτή να εγκριθεί κατά πλειοψηφία από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.