Ρωσία: Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών Απαίτηση για Καταβολή του 50% των Κερδών της Gazprom σε Μερίσματα

Ρωσία: Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών Απαίτηση για Καταβολή του 50% των Κερδών της  Gazprom σε Μερίσματα
energia.gr
Πεμ, 12 Μαΐου 2016 - 12:26
Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει αποστείλει στην Gazprom σχέδιο διατάγματος σχετικά με τις καταβολές μερισμάτων της εταιρείας για το 2015

Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει αποστείλει στην Gazprom σχέδιο διατάγματος σχετικά με τις καταβολές μερισμάτων της εταιρείας για το 2015.

«Το δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, της 12ης Μαΐου 2016, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης είχε ετοιμάσει και υποβάλει για έγκριση σχέδιο διατάγματος προς τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom σχετικά με τις καταβολές μερισμάτων της εταιρείας για το 2015 και τη διευκρίνιση συγκεκριμένων μεγεθών και ποσών, είναι αντίθετο προς την πραγματικότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι εφημερίδες Vedomosti και Kommersant είχαν νωρίτερα μεταδώσει ότι το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας είχε αποστείλει προσχέδιο οδηγίας για έγκριση προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Διευθυντών της Gazprom. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας θα πρέπει να αποδώσει το 50% των κερδών της για το 2015, βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων, σε μερίσματα.

Όπως δήλωσαν στην Vedomosti δύο ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, το προσχέδιο οδηγίας τίθεται ήδη σε διϋπηρεσιακό συντονισμό – αν και δεν αναμένονται να περιληφθούν εξαιρέσεις ή να υποστεί προσαρμογές.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας της Ρωσίας, Anton Siluanov, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο είχε βασίσει τον προσαρμοσμένο προϋπολογισμό του 2016 σε περαιτέρω έσοδα από μερίσματα στο επίπεδο των 50% των κερδών, βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων, για όλες τις κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Rosneft, Transneft και Gazprom. Ο αναπληρωτής Υπουργός, Yuri Zubarev, είχε εκτιμήσει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πρόσθετε περί τα 300 δις ρούβλια (4,4 δις δολ.) στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας.