«Μέλλει να μάθουμε» αν θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και στο πετρέλαιο κίνησης όπως έχει ήδη αποφασιστεί για την βενζίνη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης

«Μέλλει να μάθουμε» αν θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και στο πετρέλαιο κίνησης όπως έχει ήδη αποφασιστεί για την βενζίνη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.

 

Ας σημειωθεί ότι χθες ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει τελικά αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, όπως προέβλεπε το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Μιλώντας σήμερα στο Mega, ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος, στα μέτρα του νομοσχεδίου - «σκούπα», το οποίο θα ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής έμμεσου φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η έμμεση φορολογία έχει «αντικοινωνική χροιά» και τονίζοντας ότι «εντάσσεται στην ανάγκη να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος». Στην ερώτηση αν -εφόσον αποφασιστεί- θα είναι σχετικά μικρή η επιβάρυνση απάντησε καταφατικά.

 

Παράλληλα, κατηγόρησε σύσσωμη την αντιπολίτευση για «πολιτική σαμποτάζ», προσθέτοντας ότι «σκίζει σήμερα τα ιμάτιά της για αντικοινωνικά μέτρα».

 

«Η αντιπολίτευση σήμερα αν της βάλεις ένα τίτλο σε σχέση με αυτά που κάνει λέγεται 'σαμποτάζ' και νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός τύπου Μητσοτάκη. Αυτό σήμερα βλέπουμε κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία και τους άλλους δορυφόρους, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πολιτικής διεύρυνσης της κυβέρνησης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι όροι για κάτι τέτοιο, διερωτώμενος:

«Να βάλει ποιους; Ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν σήμερα να συμμετάσχουν; Το ΠΑΣΟΚ το οποίο αρνείται να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Το ΠΑΣΟΚ το οποίο αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από τεράστιες αντιφάσεις, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις όποιες θετικές αναζητήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και υμνεί στο όνομα της ακραίας πολιτικής που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα; Που έχει ονόματα βαρίδια στο εσωτερικό του;».

Για το Ποτάμι είπε ότι «είναι ένα άμορφο πράγμα, το οποίο τα έχει όλα σε συσκευασία ενός», ενώ για την Ένωση Κεντρώων είπε ειρωνικά ‘‘τώρα τι να λέμε’’».

 

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης «κλείνει μια παρένθεση μιας περιόδου που ξεκίνησε την επομένη των εκλογών» και υπάρχουν πλέον σταθερές παράμετροι στο πεδίο της οικονομίας.

«Γνωρίζει ο άλλος τι πρόκειται να γίνει στο ασφαλιστικό, τι πλαίσιο έχουμε στη φορολογική νομοθεσία, τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια, τι έχει συμβεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τι συζήτηση γίνεται για το χρέος» σημείωσε.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι τα μέτρα δεν είναι εύκολα, καθώς παρόλο που είναι «πιο ήπια από αυτά που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα τα δύο προηγούμενα μνημόνια, λειτουργούν προσθετικά κι άρα μειώνουν τις ήδη καταπονημένες αντοχές του ελληνικού λαού», ενώ σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας κι άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουν ανοίξει, όπως τα θέματα των εργασιακών σχέσεων.

Τόνισε, ωστόσο, «πλέον εντάσσονται σε μια διαφορετική λογική και όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε ότι μπαίνουμε στον δρόμο της ανάκαμψης».