Με αφορμή την παρουσίαση του απολογισμού του για το 2024 και τις εκτιμήσεις για το 2025, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών δήλωσε αισιοδοξία χάρη στην ταχύτατη ανάπτυξη που καταγράφεται στον κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΦ, η ηλιακή ενέργεια κατείχε τη μερίδα του λέοντος στις νέες συνδέσεις ΑΠΕ για το 2024, με 2,5 GW φωτοβολταϊκών να προστίθενται στο δίκτυο. Συγκριτικά, οι προσθήκες στην Ελλάδα ήταν αναλογικές με εκείνες σε ολόκληρη την Αφρική. Για το 2025 αναμένεται αντίστοιχο ρεκόρ, με τις προβλέψεις να κινούνται μεταξύ 2,5-3 GW. Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί και η ανάπτυξη συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και το 2026, τότε δεν αποκλείεται η υλοποίηση του στόχου των 13,5 GW φωτοβολταϊκών που απαιτεί το ΕΣΕΚ μέχρι το 2030.
Από την άλλη πλευρά, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, Δρ. Στέλιος Λουμάκης, τοποθετήθηκε σχετικά με την εικόνα της αγοράς. Όπως δήλωσε, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών έφτασε στο επίπεδο του κορεσμού εντός του 2024, κάτι που σημαίνει ότι η χωρητικότητα για νέες επενδύσεις έχει κλείσει με δεδομένη την τρέχουσα αρχιτεκτονική στην αγορά ενέργειας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν δύο σημεία όπου πρέπει να δοθεί έμφαση. Το πρώτο είναι η αξιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε τομείς που είναι επωφελείς για το σύστημα. Το δεύτερο είναι η ώθηση στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ώστε να καταφέρει να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ μονάδων ΑΠΕ και μονάδων αποθήκευσης. Βέβαια, όπως προειδοποίησε ο Δρ. Λουμάκης, η εγκατάσταση μπαταριών σε υφιστάμενες υποδομές ΑΠΕ πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και κατόπιν σοβαρής έρευνας για την πραγματική αγορά και τα χαρακτηριστικά της κάθε μονάδας.
Ως εκ τούτου, η εξέλιξη στον κλάδο των φωτοβολταϊκών για το 2025 δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει τον τόνο, αναφέροντας πως ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθεί η πράσινη μετάβαση προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω πίεση προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Στην πρόσφατη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι ηγέτες της πλειοψηφίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρότειναν την κατάργηση αρκετών κανονισμών που συνδέονταν με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ενώ ζήτησαν την καθυστέρηση και επανεξέταση ορισμένων νέων μηχανισμών. Με τις ηγεσίες σε Βρυξέλλες και Αθήνα να υιοθετούν πιο συντηρητικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της απανθρακοποίησης, το μέλλον των φωτοβολταϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο περίπλοκο σε σχέση με ό,τι υπολογίζαμε.